Nieuwe coalitie Zaanstad staat al aardig in de steigers

1 / 2
Rob Swart
Zaanstad

PvdA, D66, GroenLinks en CDA staan al met een been in de nieuwe coalitie die Zaanstad de komende vier jaar bestuurt. De VVD heeft daarin als verkiezingswinnaar vanzelfsprekend een plaats.

De gemeenteraad werd donderdagavond door de twee verkenners Arjen Gerritsen en Petra Boom bijgepraat over de vorderingen.

Zij hebben gesproken met alle dertien partijen. Daaruit kwamen de genoemde partijen naar voren, samen met Rosa en POV. Bij deelname van die twee in het dagelijks bestuur zijn twijfels.

Niet elke partij is er van overtuigd dat Rosa bereid is om compromissen te sluiten. Bij POV is aarzeling vanwege de grote mond van de partij. Met beide partijen worden vervolggesprekken gevoerd die duidelijk moeten maken of samenwerking mogelijk is.

De verkenners hebben na het horen van dertien partijen genoteerd dat de nieuwe partijen Denk, PVV en PvdD niet de ervaring hebben om meteen een wethouder te kunnen leveren.

Van SP en DZ wordt niet verwacht dat zij water bij de wijn zullen willen doen en vallen daarmee ook af. CU wordt wel als geschikte partij gezien, maar is te klein.

Een van de onderwerpen waarom aan Rosa wordt getwijfeld, is de bouw van het cultuurcluster, waar de bijna zekere deelnemers voorstander van zijn. POV en Rosa zijn daar beiden tegen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.