Gevolgen brand Krommenie hadden veel erger kunnen zijn

Slaapkamer van de Poolse werknemers.© Foto Ron Amesz

Ron Amesz
Krommenie

De uitslaande brand die in de nacht van woensdag op donderdag even na twee uur woedde in het centrum van Krommenie had veel erger gevolgen kunnen hebben dan nu het geval is. Opluchting over de afloop heerst bij bewoners en eigenaren van de panden rond het Weiver en Zuiderhoofdstraat in Krommenie.

,,Gelukkig alleen materiële schade”, aldus Jaap Martelhoff van garage Schoone, mede-eigenaar van de uitgebrande loods. In vroeger tijd was het pand een kaaspakhuis, verbonden met het pakhuis ernaast. Over de oorzaak van de brand kan hij niets zeggen. Het gebouw was leeg en niet aangesloten op elektra of gas.

Lees ook: Grote uitslaande brand in Krommenie [video]

Als je bedenkt wat allemaal had kunnen gebeuren: in de naastgelegen showroom staan auto’s te glimmen, pal voor de loods is een schilders- en glaszettersbedrijf gevestigd, de panden erom heen hebben veel hout. Maar vooral: er wonen veel mensen omheen.

Overzicht vanaf de showroom.© Foto Ron Amesz

De brandweer was snel aanwezig en zette met melding prioriteit 1 direct alle beschikbaar materieel in. Jaap Martelhoff, zelf oud-brandweerman, werd wakker van een loeiende sirene voor zijn deur. Omwonenden werden gewekt door brandweermensen en andere bewoners. In de appartementen boven de huidige kaashal werd een deur ingebeukt omdat een bewoner niet thuis was. ,,Dat was mijn appartement”, zegt Jan van der Haas, die samen met zijn broer Stefan woningen in het pand verhuurt.

De partner van Sandy Grapendaal werd wakker van alle commotie in de buurt. Sandy kleedde direct haar twee kleine kinderen aan en verliet met haar vriend het pand. Ze werden liefdevol opgevangen door andere buren. De kinderen zijn in de loop van de nacht opgehaald door opa en oma. Hun appartement heeft voornamelijk rookschade.

Uitzicht uit de slaapkamer.© Foto Ron Amesz

Heel anders is het bij de groep Polen die via een uitzendbureau in het appartement is ondergebracht. Ze werden gewekt door de brandweer en hebben de hele nacht op straat doorgebracht. Een van de slaapkamers verbeeldt de nachtmerrie waarin de mannen nu even leven. Totale chaos overheerst in de kamer.

Enkele andere bewoners in de omgeving zijn te emotioneel om iets te vertellen. Duidelijk te zien is dat enkelen echt aan de dood ontsnapt zijn. Geblakerde woningen, gesprongen ruiten. Op enige afstand van het pand bladert zelfs de verf van woninggevels aan de andere overkant van de pakhuizen aan het Weiver.

Jan van der Blom, officier van dienst van de brandweer, is opgelucht dat het ondanks alle schade, zonder slachtoffers is afgelopen. Zijn dienst zit er uren na de brand weer op. Ook de Witte Kaashal kan in principe weer open. De kwaliteit van de kaas heeft niet geleden onder de brand. Wel moet er flink getimmerd worden aan een opengebroken deur. Jaap Martelhoff gaat ook weer gewoon aan het werk. Maar eerst even bellen met de verzekering.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.