Hollands Kroon heeft nauwelijks buffer voor tegenvallers

Martijn Gijsbertsen
Anna Paulowna

Hollands Kroon heeft momenteel te weinig vet op de botten om de komende jaren eventuele financiële tegenvallers op te vangen.

Dat constateert de auditcommissie, de gemeentelijke rekenkamer die bestaat uit diverse raadsleden en het huishoudboekje nauwlettend in de gaten houdt.

Ondergrens

,,De algemene reserve voldoet bij lange na niet aan de door de gemeenteraad vastgestelde ondergrens van twee miljoen euro’’, aldus CDA’er Reginald Visser, voorzitter van die commissie.

Liander-aandelen

Burgemeester en wethouders wilden het tekort eventueel aanvullen door pas overgedragen Liander-aandelen ter waarde van 2,3 miljoen te verzilveren.

Die blijken niet vrij en slechts voor een beperkte markt verhandelbaar. Bovendien kan de opbrengst volgens de gemeente-accountant niet aan de buffer worden toegevoegd.

Polsstok

,,De financiële polsstok van Hollands Kroon is korter dan wordt voorgesteld, de stand te rooskleurig weergegeven’’, aldus Visser.

Wethouder Theo Groot (ook CDA) erkent dat de reservepot ’niet overloopt’. Hij verwacht deze op te krikken met incidentele meevallers.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.