Premium

Meedenken over Kersenboogerd

Meedenken over Kersenboogerd
In de Kersenboogerd leven klachten over groen, straatvuil en hondenpoep, maar het grootste pijnpunt is veiligheid.
© Foto HMC / Eric Molenaar
Hoorn

Bewoners van de Kersenboogerd hebben uitgebreid gehoor gegeven aan de uitnodiging van gemeente Hoorn voor een inloopavond om te praten over hun wijk. De opkomst overtreft alle verwachtingen. „Als je niets zegt, mag je ook niet klagen”, reageert een bezoeker op het massale bezoek van zijn buurtgenoten.

Tijdens de inloop kunnen bewoners hun suggesties kwijt in een ideeënbus, het team Handhaving biedt een luisterend oor aan de bewoners die klagen over veiligheid en ook locoburgemeester Theo van Eijk is voor iedereen toegankelijk.

„Door de interactie met de buurt kunnen we een plan van aanpak maken”, vertelt Brigit Ellens, programma-manager van ’Kansen voor de Kersenboogerd’. „Door de mening van de bewoners te filteren, kunnen we goed in kaart brengen wat er speelt.”

Zwaktebod

Of zij het geen zwaktebod vindt dat de gemeente de hulp van de bewoners nodig heeft om het imago van de Kersenboogerd op te krikken? „Helemaal niet. De gemeente kan niet alles oplossen, en sommige dingen ook niet signaleren. Door dit project brengen bewoners ons goed op de hoogte.”

Meer gevarieerd groen, een groter aanbod prullenbakken tegen zwervend straatvuil en opruimplicht voor hondenpoep. Een kleine greep uit de klachten die bewoners tijdens de inloopavond aankaarten. Het grootste pijnpunt blijkt het gevoel van veiligheid. Na het verzamelen van alle opmerkingen wordt in het eerste kwartaal van 2018 de balans opgemaakt. In de tweede helft van het jaar wordt het tijd voor een actie- en uitvoeringsplan. Pas aan het eind van het nieuwe jaar wordt de uitvoering ingepland. Moeten de bewoners zich tot die tijd dan onveilig blijven voelen? „Nee, natuurlijk niet!”, klinkt het stellig uit de mond van Van Eijk. „Ja, we kijken naar een integrale, structurele aanpak. Dat ontslaat ons niet van de plicht om met urgente zaken direct aan de slag te gaan.”

Volgens Turgut Yildiz, teamleider van de Handhaving, ligt de problematiek rond de veiligheid gecompliceerder dan bewoners denken. „Geloof me, we weten wat er speelt en zijn druk met een plan van aanpak. Concrete oplossingen hebben we nog niet. Was het maar waar!” Een bewoonster kijkt vol twijfel bij deze woorden. „Ik moet het allemaal nog zien. Maar voorlopig durf ik ’s avonds niet eens meer op straat. Ik woon hier drie minuten vandaan, toch laat ik me straks ophalen.”

Hoezo kansen?

Een andere bezoeker reageert vol goede moed: „Ik woon hier vanaf het begin. Een wijk maak je met bewoners. Daarom ben ik vanavond gekomen. Ik ga voor de inspraak. Het enige wat mij een beetje dwarszit is de slogan van de gemeente. Hoezo ’Kansen voor de Kersenboogerd’? Alsof we hier op sterven na dood zijn…

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen