Aangifte tegen PVV Zaanstad wegens laster

Willemien Schenkeveld
Zaanstad

‘Opa Houssein’, landelijk bekend als achtergebleven familielid van IS-gangers, heeft wegens smaad, laster en belediging aangifte gedaan tegen de PVV Zaanstad en fractievoorzitter Peter van Haasen.

De 56-jarige Zaankanter Houssein - die uit bezorgdheid om zijn veiligheid niet met zijn achternaam en woonplaats wil worden genoemd - heeft een groot deel van zijn familie verloren aan IS. Zijn 15-jarige zoon is in Syrië omgekomen en zijn dochter en twee kleinkinderen zitten er nog gevangen. Nu is hij er ironisch genoeg van beschuldigd een ‘ronselaar voor Syriëgangers’ te zijn.

Dat gebeurde op 15 mei in een openbare twitterconversatie. Daarin vraagt iemand aan de PVV-Zaanstad of ‘opa Houssein die destijds veel in de media was’ betrokken is bij de plannen voor een moskee in Assendelft. De PVV-Zaanstad antwoordt: ‘Hij heeft een grote vinger in de pap en is ronselaar voor Syriëgangers’.

,,Ik heb er goed over nagedacht, maar uiteindelijk heb ik aangifte gedaan’’, zegt Houssein. ,,Dat kan toch niet: dat je zomaar blindelings mikt op iemand, van alles beweert zonder énige grond.’’ De Zaankanter verschijnt juist regelmatig in de media om te vertellen wat moslimextremisme met zijn gezin heeft gedaan.

Na zijn scheiding verhuisde zijn ex met de kinderen naar Zoetermeer. Daar kwam het gezin in de ban van de extremistische prediker Mohamed Talbi.

In 2012 reisde Housseins dochter Meryem haar al eerder vertrokken vriend achterna naar Syrië. Later nam Housseins ex-vrouw hun 15-jarige zoon Ilyas mee. Ilyas kwam in 2015 om bij een bombardement. Meryem en haar twee kleine in Syrië geboren kinderen zitten sinds de val van IS gevangen in Koerdisch gebied. Kortgeleden was op NPO2 de documentaire ’De verloren kinderen van het kalifaat’ te zien, waarin Houssein naar Syrië reist om zijn dochter te zoeken.

Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland heeft geholpen bij de aangifte. ,,Het is te gek voor woorden wat er over hem gezegd is’’, zegt medewerker Marlene Bosman. ,,Er is geen enkel bewijs voor de aantijgingen. En het is des te kwalijker dat een politicus, iemand die in de gemeenteraad zit, zulke uitspraken doet.’’

Peter van Haasen ontkent zelf de tweet te hebben gestuurd. ,,Dat heeft een fractiegenoot gedaan.’’ Wie, wil hij niet zeggen. Hij neemt achteraf afstand van de term ’ronselaar’. ,,Dat was iets te heftig.’’ Maar de tweet weghalen doet de PVV niet.

De PVV voert campagne tegen de komst van een moskee in Assendelft, waarbij de partij geregeld ongefundeerde verdachtmakingen uit, bijvoorbeeld dat het salafisten zouden zijn, wat niet waar is. De tweet dat een IS-ronselaar bij de moskee betrokken zou zijn past in dat rijtje.

,,Ik ben een Zaanse moslim, en ik heb sympathie voor de stichting Ar-Rahma die een moskee wil opzetten. Het is een goed initiatief en totaal transparant. Maar ik heb er geen ’grote vinger in de pap’ ’’, zegt Hoessein. ,,Dat soort kreten gebruiken ze alleen maar om de moskee zwart te maken.’’

Van Haasen heeft dinsdag een afspraak bij de politie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.