Tachtig weesfietsen weg bij treinstation Schagen

Connie Leijen en Ron Zwart van de Factorie labelden in juni de fietsen© Archieffoto Marc Moussault

Michiel Snik
Schagen

Ruim tachtig weesfietsen die overlast veroorzaakten bij het NS Station in Schagen zijn deze maand ’geruimd’ op verzoek van de gemeente.

Tot 1 november kunnen eigenaren ze voor vijftien euro nog ophalen bij werkleerbedrijf de Factorie aan de Zijperweg. Daarna worden ze gesloopt of opgeknapt voor buitenlanders die fietsles krijgen. De bedoeling is dat deze opruimactie geregeld wordt herhaald.

De gemeente kondigde in juni aan dat er fietsen worden geruimd waarvan niet bekend is van wie ze zijn. Om de eigenaren te waarschuwen worden labels op de fietsen geplakt. Als de fiets er na geruime tijd met zo’n sticker nog stond, zouden deze ’wezen’ worden weggehaald, zo waarschuwde de gemeente. Dat is nu dus gebeurd. Volgens de gemeente is de overlast van weesfietsen rond het station groot. In het verleden heeft de gemeente deze actie ook al verschillende keren uitgevoerd omdat de achtergelaten rijwielen zoveel ruimte in de stallingen innemen dat er ruimtegebrek ontstaat. Toen werd, net als nu, aangekondigd dat deze actie geregeld zou worden herhaald maar daar kwam weinig van terecht. ,,In het verleden is dat inderdaad verzand, maar dat zal nu niet gebeuren’’, zegt burgemeester Marjan van Kampen. ,,Eerder moesten wij het zelf doen, nu hebben we dat uitbesteed aan de Factorie. Daarmee hebben we de garantie dat het station geregeld wordt opgeschoond. We gaan kijken of we dit soort acties ook elders in de stad kunnen houden want fietsen die soms al jaren ergens staan, geven een slordig stadsbeeld.’’

De aanpak van overlast door weesfietsen bij het station is een gezamenlijk initiatief van de gemeente en Stichting Wonen Plus Welzijn, waar de Factorie een onderdeel van is. Het project is er gekomen na een motie van de SP. Die vroeg om een betaalde fietsenstalling bij het station Schagen, met inzet van mensen uit het uitkeringenbestand. Dat bleek niet haalbaar. Deze opzet met de Factorie, waar mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen werken, wel.

www.schagen.nl/weesfietsen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.