Premium

Regio Alkmaar moet gaan ’vixen’

Regio Alkmaar moet gaan ’vixen’
Dennis Engelsma (links) en Wim van Bokhorst voor het pand van Ekoplaza, een van de deelnemers aan de Vix.
© jjfoto.nl / Jan Jong

Gaan we massaal ’vixen’ in Alkmaar en omstreken? Alkmaarders Wim van Bokhorst en Dennis Engelsma hopen en verwachten dat het die kant op gaat met de digitale lokale munt van de regio, de Vix.

Die telt inmiddels 127 deelnemers, waaronder 62 regionale ondernemingen van zeer uiteenlopende aard. Een bescheiden aantal als je de 6500 bedrijven in de regio in aanmerking neemt. Maar volgens Van Bokhorst en Engelsma is het een begin van wat wel eens snel tot een lokale revolutie zou kunnen uitgroeien.

De digitale munt heeft eindelijk een pakkende naam, een website en binnenkort in GP Groot opnieuw een belangrijke nieuwe deelnemer, nadat eerder al supermarktketen Ekoplaza zich aan het initiatief verbond. Van Bokhorst en Engelsma hopen op een vliegwieleffect. Nu opnieuw een grote onderneming in zee gaat met de digitale munt zullen anderen bedrijven in de regio snel volgen. Het eerste streefcijfer is 200 deelnemende ondernemers. Op termijn is het doel om minstens 40 procent van de regionale economie in Vix te laten draaien.

Geen ’cryptomunt

De Vix is geen ’cryptomunt’, benadrukken Van Bokhorst en Engelsma. Niet vergelijkbaar met de roemruchte ’Bitcoin’. Er kan niet mee gespeculeerd worden. Het is puur een ruilmiddel voor goederen en diensten. Het gaat om het versterken van de lokale economie. De ondernemer die een sticker met ’Wij accepteren Vix’ op de deur plakt, handelt met de particulier die zich bij het lokale geldsysteem heeft aangesloten. Of met een andere Vix-ondernemer uit de regio. Gehoopt wordt dat zo’n Vix-ondernemer zijn collega’s probeert te winnen voor het netwerk.

Van Bokhorst is al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van een lokale geldsysteem in de Regio Alkmaar (Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo). Het vergt veel overtuigingskracht. De economie drijf op vertrouwen. Vertrouwen win je door duidelijk te maken dat het allemaal geen ’luchtfietserij’ is, maar ook financieel voordeel kan opleveren.

Gestaag groeide de belangstelling voor de digitale Alkmaarse munt, die ooit begon met de ’Culturijn’, een ruilmiddel dat zich tot het onderwijs en de cultuursector beperkte. Toen Van Bokhorst bij toeval ondernemer Engelsma tegen het lijf liep werd zijn inzet ’in één klap verdriedubbeld’.

Engelsma had een bijna klassieke ondernemerscarrière. Van freelance-lasser tot directeur van een machinefabriek met tientallen werknemers. Hij startte webshops, had succes met een staalconstructiebedrijf en scoorde met een datacentrum. Tot alles anders werd in de crisisjaren. Het tij keerde, de inkomsten kelderden. Engelsma ontkwam er niet aan mensen te ontslaan. Jaren van bezinning volgden. Hoe had het zo ver kunnen komen? Door welke omstandigheden was het echec veroorzaakt? Drie jaar lang zocht hij antwoorden en verslond hij boeken over de moderne economie en haar uitwassen.

Geluk

Conclusie: het traditionele economische systeem leidt niet tot geluk, het hoogste doel in het leven. Sterker nog, het vergroot de ongelijkheid en stimuleert de verdeeldheid in de samenleving. De oplossing ligt in kleinschalige lokale economische systemen waarbij speculatie en rente tot het verleden behoren. Gezocht moet worden naar een systeem waarbij het geld weer de oerfunctie van ruilmiddel voor goederen en diensten terugkrijgt. ,,Geld moet versterken en verbinden.’’

De betaalsoftware waar Vix op draait, is dezelfde als waarmee onder meer op Sardinië en in de Britse stad Bristol al jaren lokaal wordt gehandeld. In Nederland zijn Utrecht en Breda er al ver mee. Alkmaar volgt snel met de Vix, verzekeren Van Bokhorst en Engelsma.

,,Het grote voordeel van een lokale digitale munt is dat hij veel vaker rondgaat dan de euro’’, legt Van Bokhorst uit. ,,Acht keer gemiddeld. Acht keer profiteert iemand van de Vix, voordat hij weer ingeruild wordt voor een euro. Een euro vliegt al veel sneller de regio uit, waarna hij z’n werk in de regio niet meer kan doen.’’

Van Bokhorst en Engelsma willen zich niet afzetten tegen de euro. Engelsma: ,,We moeten naar een systeem waarbij de euro gewoon naast de plaatselijke munt wordt gebruikt.’’ Van Bokhorst: ,,Deelnemers aan de Vix hoeven niet door idealistische motieven te worden gedreven. Je kunt ook inzien dat meer mensen in je eigen stad of dorp van het systeem profiteren en dat je elkaar op deze manier helpt.’’

Zie ook: https://vix.nl/

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen