Rechter verbiedt motorclub Satudarah

Een motorhelm van Satudarah bij het het Justitieel Complex Schiphol. De rechtbank doet uitspraak in de civiele procedure waarin het Openbaar Ministerie vraagt om de Satudarah Motorcycle Club te verbieden.© ANP

SCHIPHOL

Motorclub Satudarah wordt verboden en ontbonden, zo heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Het verbod gaat per direct in, ook al zou de club in hoger beroep gaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in een civiele procedure gevraagd de club te verbieden en ontbinden, omdat het volgens justitie om een criminele organisatie gaat.

Net als het OM vindt ook de rechtbank dat Satudarah een informele vereniging is die handelt in strijd met de openbare orde en die door tal van ernstige gedragingen ontwrichtend is voor de samenleving.

Het OM had in de civiele procedure aangevoerd dat er tientallen strafrechtelijke onderzoeken lopen tegen Satudarah-leden. Het gaat onder meer om geweld, verboden wapenbezit, afpersing en bedreiging.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De rechter is het daar mee eens. De cultuur binnen de club vormt een voedingsbodem voor gedragingen van de leden, aldus de rechtbank.

Ook de chapters en supportclubs Saudarah en Supportcrew 999 vallen onder het verbod.

Alleen het onderdeel Yellow Snakes, dat zich als een autonome club beschouwt, mag doorgaan. Anders dan het OM is de rechtbank er niet van overtuigd dat ze echt onderdeel zijn van Satudarah. Het OM weet nog niet of ze daartegen in hoger beroep gaat.

Satudarah heeft chapters in onder meer Hoorn, Zaandam, Beverwijk en Amsterdam.

Advocaat Erik Thomas van Satudarah komt aan bij het het Justitieel Complex Schiphol.© ANP

De rechtbank vindt een verbod nodig, zinvol en effectief. Het gaat volgens de rechtbank niet alleen om het uiterlijk vertoon en activiteiten, maar ook om het vermogen.

Dat geld, niet bekend is hoeveel, zal echter niet aan de Staat toevallen, oordeelde de rechter. Dit moet nog nader worden bekeken.

Bovendien is het strafbaar om een doorstart te maken met de activiteiten, stelde de rechter. Gezien de uitspraak zouden de leden van Satudarah ook meteen hun hesjes uit- en logo's moeten afdoen.

Zo'n honderd Satudarah-leden zijn maandag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gekomen, waar de rechtbank de zaak behandelde.

De sfeer was vooraf gemoedelijk en daarna vertrokken ze gelijk op hun motoren, zonder problemen. Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die ongeveer honderd chapters in binnen- en buitenland heeft.

Eind vorig jaar verbood de rechter ook motorclub Bandidos. Maar dit verbod is nog niet van kracht, omdat de club in hoger beroep is gegaan. Het OM is ook een civiele procedure begonnen om de Hells Angels te verbieden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen