Brand maakt opening miljoenenproject Icoon Afsluitdijk onzeker

Een deel van het Icoon Paviljoen bij Den Oever is volledig uitgebrand.© Foto’s Holland Media Combinatie/Ed Dekker

Ed Dekker
Den Oever

Minder dan een week voor de officiële aftrap van het miljoenenproject Icoon Afsluitdijk is het tijdelijke Icoon-paviljoen in Den Oever deels uitgebrand. Het is onzeker of het geplande openingsprogramma donderdag 16 november doorgaat.

Een felle brand heeft vrijdagnacht forse schade veroorzaakt aan het complex bij de Stevinsluizen.

Casco

Het Icoon-paviljoen was nog niet ingericht. Dat zou in de loop van komende week gebeuren. Het complex was begin afgelopen week opgebouwd en was casco opgeleverd.

Twee maanden lang, tot 22 januari, zouden bezoekers hier vanaf vrijdag 17 november dagelijks een indruk kunnen krijgen van Icoon Afsluitdijk, een groot design- en innovatieproject van de Rotterdamse ontwerper Daan Roosegaarde.

Dertien miljoen

Dit project van dertien miljoen euro krijgt op diverse plaatsen op de Afsluitdijk gestalte. Icoon Afsluitdijk kondigt een ingrijpende opknapbeurt aan van de 32 kilometer lange dijk. Rijkswaterstaat begint in 2018 met deze klus.

De precieze oorzaak van de brand is volgens Rijkswaterstaat nog onbekend. ,,Wij gaan op basis van informatie van de politie uit van een technisch mankement”, aldus Patricia Troost van Rijkswaterstaat zaterdag. ,,De politie heeft geen aanwijzingen voor brandstichting.”

’Alles op alles’

Troost verwacht dat maandag enige duidelijkheid komt over hoe verder. ,,Wij zetten alles op alles om de geplande lancering van het project en alle activiteiten daarna gewoon door te laten gaan. Maar hoe en wat, dat kunnen we nu nog niet zeggen.”

Ontwerper Daan Roosegaarde reageerde geschrokken. ,,Gelukkig was het paviljoen nog niet ingericht”, stelde zijn woordvoerster Sarah Schulten zaterdagmiddag.

Windvogel

Op korte afstand van het complex wordt komende week het project Windvogel geplaatst, een van de onderdelen van Icoon Afsluitdijk. Windvogel is een ‘slimme vlieger met dansende lichtlijnen’ die energie opwekt.

Als het officiële programma op 16 november ongewijzigd blijft, opent Daan Roosegaarde eind van de middag Icoon Afsluitdijk, samen met directeur-generaal Rijkwaterstaat Michèle Blom.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.