Onderzoek gitaarleraar Lars de R. uitgebreid naar België

Jeannine Verhagen
Alkmaar/Krommenie

Het onderzoek in de zedenzaak van gitaarleraar Lars de R. uit Krommenie is uitgebreid naar België.

Dat maakte officier van justitie Anne Peters donderdag bekend tijdens een niet-inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Wat De R. daar zou hebben misdaan werd niet duidelijk. De man wordt verdacht van seksueel misbruik van elf minderjarige jongens, waarvan vier Nederlanders, zes Indiërs en een jongen uit Kroatië.

Finale

De R. stond in 2009 nog in de finale van ’Holland’s Got Talent’ vanwege zijn virtuoze gitaarspel. Hij deed daarna mee met concerten van bekende muzikanten en gaf gitaarles en workshops. De politie hield hem vorig jaar zomer zomer aan op verdenking van het bezit van kinderporno. Daarna kwam er nog meer aan het licht.

Volgens de officier van justitie gaat het om een omvangrijk en tijdrovend onderzoek, omdat De R. niet zou meewerken met het prijsgeven van wachtwoorden van zijn schijven.

Justitie verdenkt de Krommenieër van dat hij zelf beelden heeft gemaakt van het misbruik van jongens tussen de vier en acht jaar in India en die mogelijk heeft verspreid. Op de beelden zou de verdachte ook zelf te zien zijn.

De man is overgeplaatst naar een ander huis van bewaring. Volgens zijn raadsman Sander Orsel heeft zich in het detentiecentrum in Zaanstad vlak na de vorige zitting in november iets voorgedaan, waardoor overplaatsing noodzakelijk was. Wat precies, wilde de advocaat niet zeggen.

Psychische hulp

De R. heeft volgens zijn raadsman dringend behoefte aan psychische hulp en kan dat niet krijgen in de andere gevangenis. „De verhoren gaan nu heel moeizaam, omdat hij met zichzelf in de knoop zit.” In Zaanstad kreeg de man wel hulp van deskundigen.

De zaak wordt voortgezet op 10 april. Het onderzoek is dan nog niet klaar, liet de aanklager weten. Ook dan gaat het om een pro forma zitting.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.