OM: burgemeester moet verbod Satudarah handhaven

Leden van de Satudarah vertrekken bij het het Justitieel Complex Schiphol.© ANP

Schiphol

De handhaving op het verbod op motorclub Satudarah moet worden uitgevoerd door de burgemeesters, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

De gemeentes zijn aan zet omdat de rechtbank maandag een uitspraak heeft gedaan in een civiele procedure.

Lees hier: Rechter verbiedt motorclub Satudarah

Het OM gaat over de handhaving van straffen in strafzaken, zegt persofficier Jirko Patist. Hij zei dat het OM ,,buitengewoon tevreden'' is met het verbod.

Volgens het OM moeten de Satudarah-leden zich ontdoen van hun zwarte hesjes en logo's, als gevolg van de uitspraak. Maar het is aan de burgemeester van gemeenten om te handhaven, zegt Patist.

De politie kan nu op last van de burgemeester ingrijpen, als Satudarah-leden binnen de gemeente ongewenst zijn of als die ze niet in zijn gemeente wil laten binnenrijden. ,,Het vonnis geeft de burgemeester een extra middel om actie te ondernemen'', aldus Patist.

Het is niet duidelijk of er hoger beroep komt.

Raadsman Erik Thomas van Satudarah zei dat dit wel voor de hand ligt. ,,Het is een principiële kwestie. Het zou in het belang zijn van Nederland als er tot op het hoogste niveau duidelijkheid wordt gegeven.''

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) is tevreden met het gerechtelijke verbod op de motorclub Satudarah. Hij prijst het Openbaar Ministerie, dat zich de afgelopen tijd hardmaakte voor een verbod.

Justitie betoogde dat Satudarah een criminele organisatie is, en de rechter ging daarin mee. ,,Dit soort criminele clubs ondermijnen de rechtsorde’’, stelt de minister. ,,Complimenten voor het OM hoe ze met zorgvuldig onderzoekswerk criminele motorbendes steeds dichter op de huid zitten.''

Dekker benadrukt dat de aanpak van motorbendes ook deel uitmaakt van het regeerakkoord. Het kabinet werkt momenteel aan een wetsvoorstel om criminele motorclubs beter aan te kunnen pakken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen