Sticker ’dier in huis’ in dierennota Castricum

Koen van Eijk
Castricum

Een sticker op de voordeur die aangeeft dat er dieren aanwezig zijn, moet levens gaan redden van Castricumse huisdieren.

De Castricumse raadsfractie Forza wil dat het attent maken van huisdieren in woningen voor de brandweer wordt opgenomen in de nota dierenwelzijn. Dat heeft de partij donderdag in de gemeenteraad aangegeven. Nog mooier zou zijn als deze sticker door de gemeente zelf verstrekt gaat worden, zei Forza-raadslid Ralph Castricum.

Woningbrand

„Elk jaar worden tientallen of zelfs honderden dieren het slachtoffer van een woningbrand, CO2-vergiftiging of wateroverlast. Vaak omdat de brandweer onvoldoende zicht heeft op het aantal dieren in een woning. Wie zijn huisdier graag ziet, maakt het de brandweer gemakkelijk’’, aldus Ralph Castricum.

In diverse Vlaamse gemeentes in België worden al geruime tijd stickers verstrekt via de gemeente.

In Nederland bestaat ook zo’n sticker: deze sticker kan besteld worden bij de Dierenambulance, of via de Nederlandse Sofia Stichting.

Passage

Wethouder Ron de Haan heeft toegezegd een passage over de veiligheid van dieren op te nemen in de nota dierenwelzijn. ,,Dat betekent in de praktijk dat we als gemeente wijzen op het bestaan van de sticker. We gaan de stickers niet zelf verspreiden.’’

Vanwege de aanvulling is de nota, waarin ook opgenomen dat roofvogelshows in Castricum ontmoedigd worden, nog niet door de raad vastgesteld.

Ook D66 werkt nog aan een toevoeging. Deze partij wil de mogelijkheden voor de jacht inperken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.