Rabo voorziet forse groei in snijtulpen

Rabo voorziet forse groei in snijtulpen
Zwaagdijk-Oost

Het aantal snijtulpen, afkomstig uit de broeierij, stijgt de komende jaren fors.

De mogelijke groei voor snijtulpen bedraagt tot 2023 één miljard stelen, waarvan circa 700 miljoen stelen in Nederland gebroeid worden.

Dat stelt de Rabobank in het rapport ’Onze visie op de toekomst van de tulpenteelt’ dat woensdagavond werd gepresenteerd in Zwaagdijk-Oost.

De bank is een belangrijke financier in agrarische bedrijfsvoering, waaronder de bloembollenteelt. Analisten voorzien een stabilisatie van de zogeheten droogverkoop, de traditionele bloembol. Daarnaast omvat de sector de handel in snijtulpen die de afgelopen jaren fors is toegenomen.

Stelen

Volgens specialisten verschuift het agrarisch en economisch accent steeds meer naar de snijtulpen. Sinds 2000 is het aantal in Nederland gebroeide tulpen meer dan verdubbeld. ’Ongeveer 70% van de bollen wordt gebroeid tot snijtulp.

De snijtulpenverkoop in Europa bedraagt momenteel circa 3,3 miljard stelen, waarvan 2,4 miljard stelen gebroeid in Nederland’, aldus het rapport.

Dat zijn ronduit optimistische perspectieven. Daar staat tegenover dat de beschikbaarheid van voldoende bollengrond een uitdaging is. Want voor de voorziene groei is 1600 tot 1800 hectare extra areaal nodig.

Verder lijkt verdere schaalvergroting onontkoombaar voor de (inter)nationale van snijtulpen. Groot pluspunt is het riante assortiment. ’Toch luidt de vraag of de grote diversiteit niet te veel van het goede is’.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons