Vijf hennepplantjes al te veel

Dit kan een huurder zijn woning kosten© Foto HMC

Van onze verslaggever
Hoorn

Woningcorporatie Intermaris heeft haar huurders gewaarschuwd dat ook het zelf kweken van vijf hennepplantjes grote gevolgen kan hebben. Het zerotolerance beleid dat Intermaris en gemeente Hoorn voeren, moet letterlijk worden genomen. Zelfs het kleinste vergrijp wordt (hard) bestraft.

Volgens het openbaar ministerie is het telen van vijf hennepplanten of minder weliswaar verboden, maar wordt dit niet strafrechtelijk vervolgd. Intermaris heeft gemerkt dat er huurders zijn die denken dat het zelf kweken van de plantjes tot een maximum van vijf dus is toegestaan. Maar dat is niet zo. Het is niet toegestaan, niet in huis, niet in tuinen, niet op balkons, stelt Intermaris. Dat heeft meer redenen. De overlast in de vorm van stank of ongewenst bezoek, die mensen in de directe omgeving ervaren en de grotere kans op brand door kortsluiting in woningen met hennepkwekerijen.

Als een hennepkwekerij wordt ontdekt, ontruimt de politie deze. De kwekers worden vervolgd en krijgen maximaal drie jaar gevangenisstraf. Zij moeten de kosten van de ontruiming betalen en krijgen een naheffing van de belastingdienst en energieleverancier. De burgemeester sluit de woning voor één tot drie maanden. Intermaris ontbindt de huurovereenkomst. De bewoners komen vijf jaar lang niet meer in aanmerking voor een huurwoning.

Wie denkt dat ergens hennep wordt geteeld kan dit melden bij de politie, bij de gemeente, of bij Intermaris.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen