Besluit 30 km Westzijde Zaandam grotendeels overboord

Rob Swart
Zaanstad

Het besluit om van de Westzijde in Zaandam een dertigkilometergebied te maken, voeren burgemeester en wethouders maar voor een klein deel uit.

Tussen het Ruijterveer en de Klokbaai wordt de maximum snelheid dertig kilometer. Dat is een stukje weg van nog geen tweehonderd meter. De gemeenteraad besloot vorige maand om van de hele Westzijde tot de Vincent van Goghweg een dertigkilometergebied te maken. Dan gaat het over bijna anderhalve kilometer. De raadsleden waren bereid genoegen te nemen met de ene kilometer tussen Gedempte Gracht en Papenpad.

Wat de raad nu krijgt is een fractie van waartoe is besloten.

Toen het besluit viel, verzette wethouder Addy Verschuren zich daar fanatiek tegen. Volgens hem wordt de verkeersveiligheid eerder slechter dan beter van een paar dertigkilometerborden. Aan de lagere maximum snelheid zit namelijk onlosmakelijk verbonden dat de Westzijde dan voortaan geen voorrangsweg meer is. Het resultaat is dat verkeer uit de zijstraten voorrang hebben en dat leidt tot een onrustige situatie waarin fietsers slechter af zijn, verwachten de ambtenaren van Verschuren.

Wel wil de wethouder het wegprofiel tussen de Klokbaai en het Papenpad versmallen door er brede fietspaden in een afwijkende kleur aan te leggen en de trottoirs te verbreden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.