Biotechnologie als kunst

Het implantaat-oog voor ’virtual reality’.

Het implantaat-oog voor ’virtual reality’.© jjfoto.nl / Jan Jong

Henk-Jan den Ouden
Heiloo

Biotechnologie is enorm in opkomst. „Ik ben verbaasd hoe snel die ontwikkelingen gaan”, de Castricumse designer Nicole Spit. Ze heeft haar visie over de toekomst van biotechnologie in ontwerp- en kunstvormen gegoten en die zijn vanaf vandaag te bezichtigen in Pakhuis Dekker in Heiloo.

Nicole Spit studeerde aan de Design Academy Eindhoven en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en kwam twee jaar geleden voor een project in aanraking met biotechnologie. Ze draaide op laboratoria mee om te zien wat er gebeurt. „In de kunst is het gebruik van biotechnologie een opkomende trend”, zegt Spit. „Als creatief vormgever wilde ik daar iets mee doen.” Ze maakte kunstvoorwerpen die weergeven hoe biotechnologie, met levende organismen, te gebruiken is voor dagelijkse dingen. „Ik vroeg me af: wat gebeurt er als commerciële bedrijven biotechnologie gebruiken voor hun producten?”

Zo kwam ze onder meer tot een ’levende camera’ gemaakt van koraal. „Via de usb-kabel kun je hem aansluiten op je computer. Hij kan niet alleen zien, maar ook ruiken. En als levend organisme heeft hij voeding nodig.” Verderop ligt een biowatch. „Die kruipt ’s ochtends naar je toe, sluit zich om je pols en monitort je bloed. Het zijn echte levende organismen gemengd met elektronica. Ik noem dat biotronicols.”

Ze heeft ook een oog ontworpen waarmee je ’virtual reality’ kunt zien. „Daarmee kun je met je ene oog in een virtuele wereld zijn en met het andere in de echte. De vraag is ook wat dat met je brein doet?”

Ze heeft ook nagedacht over implantaten van dieren in mensen, zoals de reukzin van een hond. „Zo kun je de perfecte baby creëren. Maar willen we die superbaby’s?”

De expositie ’de BioArt Week’ is tot en met 8 april in Pakhuis Dekker aan de Holleweg 100 in Heiloo te zien. Informatie ook op studiodaarheen.nl/programma-bioart-week.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.