Chroom6-verf aangetroffen op speedboten Koninklijke Marine

De Frisc is het snelle interventievaartuig van defensie. Nederland heeft er 52.

De Frisc is het snelle interventievaartuig van defensie. Nederland heeft er 52.© Archieffoto ANP

Hedzer Faber
Den Helder

Er is chroom6-verf aangetroffen op de Friscs, de snelle rubberboten van de Koninklijke Marine. Dat bevestigt de marine na vragen van het Noordhollands Dagblad.

Deze verf (primer) is potentieel kankerverwekkend. Volgens woordvoerder Bernd Roelink is niet uit te sluiten dat er opnieuw defensiepersoneel is blootgesteld aan het middel.

Drie werkplaatsen waar Friscs werden onderhouden zijn uit voorzorg gesloten en worden industrieel gereinigd.

Defensiepersoneel wordt maandagochtend geïnformeerd over de ontdekking. Die werd gedaan door oplettende onderhoudsmedewerkers voor ze aan de slag gingen.

Testen

Deze primer heeft een iets afwijkende kleur en na testen bleek het inderdaad om chroom6-houdende primer te gaan. Bij mechanische bewerking van delen die met het goedje zijn bewerkt, kan het stofje chroom6 vrijkomen. Dat is in dit geval voorkomen.

Roelink: ,,We hebben deze Friscs sinds 2011. Het zit niet overal en ook niet op elke boot evenveel. Dus het is moeilijk te zeggen of er hiervoor niet iemand toch op zo’n plekje aan het lassen of slijpen is geweest.’’

Lees ook: Slachtoffers chroom-6 wantrouwen Defensie

Volgens de huidige maatstaven is personeel verplicht te werken met beschermingsmiddelen als een mondkapje. Maar besmetting met chroom6 is ook mogelijk via de huid.

Hoeveel

De 52 speedboten van defensie kunnen in de tussentijd wel worden gebruikt, zegt Roelink. De marine gaat nu inventariseren hoeveel boten in welke mate zijn bewerkt met deze primer. En zoekt uit onder welke specificaties de boten zijn geleverd.

Roelink: ,,Ik begrijp dat gegarandeerd is dat onze Friscs vrij van chroom6 zouden zijn. We zoeken nu uit of dat klopt en welke consequenties dat heeft.’’

Roest

Chroom6 werd decennialang gebruikt omdat deze verf hecht aan allerlei oppervlakken en erg goed beschermt tegen roest. Later bleek dat het goedje kanker kan veroorzaken.

Duizenden defensiemedewerkers klaagden de Staat aan omdat zij waren blootgesteld aan chroom6, bijvoorbeeld bij onderhoud aan tanks en straaljagers.

De Frisc (een afkorting voor ’fast raiding interception and special forces craft’) is een uitzonderlijk snel interventievaartuig dat onder meer wordt gebruikt voor het onderscheppen van drugstransporten, het bestrijden van piraterij en terrorisme of bijvoorbeeld speciale missies van het Korps Mariniers.

Friscs kunnen tot 45 knopen halen (83 kilometer per uur). Defensie beschikt over 52 van deze boten verdeeld over de marine, het Korps Mariniers en de douane. Volgens woordvoerder Roelink lijken na een eerste inspectie de groene Friscs (van de mariniers) meer behandeld te zijn met deze primer dan de grijze (van de marine).

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.