Kater Kereltje mag niet naar huis van de dierenopvang

Dominic Schijven
Alkmaar

Kater Kereltje is vijf weken van huis. Baasje Melissa Wind vindt hem eindelijk terug in de dierenopvang van Stichting Zwerfdier uit Alkmaar. Bij het weerzien kruipt Kereltje voorzichtig in de armen van zijn baasje. Kereltje mag niet mee naar huis, zegt de dierenopvang vervolgens.

Eerst moet de rekening betaald worden voor het zwart met wit gelapte katje. Zwerfdier vraagt op dat moment 485 euro voor het terugkrijgen van de kat. ,,Er zijn kosten gemaakt. We hebben de kat ingeënt, gecastreerd en weken lang eten gegeven’’, zegt beheerder Martha Kruijer van Zwerfdier.

Wind heeft dat geld niet. ,,Waarom moet ik betalen voor mijn kat? Ik heb er toch niet om gevraagd dat ze mijn kat pakken?’’

Ze hoopte een betalingsregeling te kunnen treffen. Daar doet Zwerfdier niet aan. ,,We zijn een stichting die zichzelf moet zien te redden. We hebben het geld nodig.’’

Zwerfdier is best bereid zo’n honderd euro van de prijs af te halen, maar ook dat heeft Wind niet. Ze zoekt bij vrienden en bekenden wanhopig naar hulp.

Het gevolg is een gebroken gezin. Poes Meisje is haar broertje kwijt. Melissa Wind haar huisdier. Kereltje blijft achter in het asiel.

Sociaal

Kereltje was een sociaal katertje. Hij was vaker langere tijd op pad om even bij de buren een kijkje te nemen bijvoorbeeld. Dus toen hij de laatste keer weg was gingen de alarmbellen niet meteen af bij baasje Melissa Wind.

Na een maand vond Wind het toch wat lang duren. Ze hing posters op en ging op zoek. Stichting Zwerfdier raadde haar aan om tussen de opgevangen katten te kijken.

Instinctief besloot ze bij de categorie katten te kijken waarvan vermoed wordt dat ze al een jaar van huis zijn. Daartussen vond ze de zwart met wit gekleurde Abel. Dat was Abel niet, het was Kereltje! ’Daar is-ie’, wist ze zeker.

Toch was hij net even anders. De kat had een verslagen blik, haaruitval van de stress en uit angst kroop hij ineen. Het was opeens een kat die plotseling kon blazen en uithalen. „Dat deed-ie nooit.”

Meisje en Kereltje kwamen vijf jaar geleden ter aarde als kinderen van Winds vorige poes. Moederpoes stootte de katten af. Die poes ging naar Winds vader. De kittens bleven bij Wind en sindsdien waren ze onafscheidelijk.

Nu krijgt ze haar kat niet terug, omdat ze de 485 euro niet kan betalen die Stichting Zwerfdier ervoor wil. Beheerder Martha Kruijer van de stichting verdedigt het beleid. „De kat kwam via de ambulance bij ons binnen. Na twee weken had zich niemand gemeld voor de kat. Dan vervalt het eigendomsrecht. Is dat snel? Wij hebben ons gewoon aan de wet te houden.”

Kruijers collega Denise Reus kan zich Winds ellende voorstellen, maar herhaalt dat er aan de prijs niets te doen is. „We kunnen ook geen betalingsregeling doen, daarmee hebben we slechte ervaringen. Er wordt gewoon niet betaald. Dat kunnen wij ons niet veroorloven.”

Als Wind het geld niet binnen een paar weken kan ophoesten, dan kan Kereltje opgehaald worden door een nieuw baasje.

Volgens Reus staat de deur open voor een gesprek met Wind. In de tussentijd zit Kereltje in de opvang. Wachtend op zijn baasje.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.