Verplaatsing wegafsluiting Heerhugowaard gaat gewoon door

Gert van der Maten
Heerhugowaard

De gemeente Heerhugowaard gaat niet in op een golf van bezwaren tegen de verplaatsing van een wegafsluiting voor auto’s in de Taxuslaan.

Bewoners van het nabijgelegen Tamarixplantsoen zijn massaal bang om een sluiproute voor de deur te krijgen nu de gemeente de afsluiting wil opschuiven. Die blokkade voor het autoverkeer ligt er sinds 2003. Hij voorkomt dat er sluipverkeer rijdt van de Esdoornlaan naar de Beukenlaan.

Maar door die maatregel was al die jaren een deel van de Bomenwijk -bijgenaamd ’Het Eiland’- maar via één toegang te bereiken. Met het toenemen van het aantal woningen in het gebied, onder meer door de nieuwbouw aan het Tamarixplantsoen, vindt de gemeente die enkele route steeds bezwaarlijker worden.

Hulpdiensten

Nu ontstaat er een extra toegang tot het eiland, wat volgens Heerhugowaard een betere bereikbaarheid geeft voor de hulpdiensten. De politie bevestigt dat, zegt de gemeente.

De paaltjes gaan van de ene naar de andere kant van de kruising van de Taxuslaan met de Kastanjelaan. De bezwaarmakers denken dat dit een verkeersstroom te weeg zal brengen die gevaarlijk is voor alle ouderen aan het Tamarixplantsoen. „Het aantal mutaties -zowel liggend als lopend- is hier toch al groot”, zo schrijft een bezwaarmaker zelfs.

De gemeente gelooft dat niet. Die denkt dat de sluiproute langs de ouderen zo kronkelig en omslachtig is dat automobilisten zich er niet gauw aan zullen wagen. En dus zet de gemeente de verplaatsing gewoon door. Wel houdt de gemeente de situatie in de gaten. Ze komt weer in de lucht als de vrees van de bewoners toch terecht blijkt.

Voor leerlingen van een dependance van de Pater Jan Smitsschool is de operatie volgens Heerhugowaard ook voordelig: het oversteken van de Taxuslaan wordt gemakkelijker.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.