Bestrijding van onkruid blijkt splijtzwam

Bestrijding van onkruid blijkt splijtzwam
Onkruidbrander in actie op het Pannepad bij De Weere en Lambertschaag.
© Foto Holland Media Combinatie
Hoorn

Onkruidbestrijding met behulp van bestrijdingsmiddelen levert een klassieke splijtzwam op; 52% is voorstander en 48% is tegen.

Milieuschade en werkverschaffing blijken terugkerende argumenten in deze discussie. ’Het milieu kun je niet verder belasten’, vindt Joop Sjerps. ’Insecten, waaronder bijen en vlinders, zijn veel belangrijker dan een onkruidvrij stoepje. Er is overigens geen onkruid, alleen ongewenst kruid’.

Ron van Gelderen ziet een schone taak weggelegd voor ’de oude DSW’. ’Deze mensen vinden het leuk om dat te doen en het is voor hen nuttig werk, naast het papier prikken wat ze nu ook al doen. We moeten meer medewerkers in de groenvoorziening aannemen’.

Petra is het daar mee eens: ’Er zitten zat mensen thuis zonder werk. Laat die enkele weken verplicht schoffelen voor hun uitkering. Het wordt tijd het milieu boven een strakke omgeving te stellen’.

Verdelgingsmiddel

Aan de andere kant staan lezers die liever naar de verdelgingsspuit grijpen. Zoals Gertrud Molenaar: ’Dat onkruid woekert maar door, het wordt een bende zonder Round-up. Het ziet er niet uit op veel plaatsen en borstelmachines beschadigen de tegels’. Monique de Vries is hovenier van beroep. ’Ik weet uit ervaring dat er geen andere goede oplossing is dan het gebruik van bestrijdingsmiddelen’.

Zelfwerkzaamheid zou ook een mooie oplossing zijn, vindt Jelle Roosendaal. ’Het trottoir staat vol onkruid en bewoners zijn zelf te beroerd het een beetje knap bij te houden. Maar wel klagen dat de gemeente het niet bijhoudt’.

Round-up is volgens Nico de Lange ’bewezen onschadelijk en daardoor haalbaar en betaalbaar’. Jan Rijk voegt eraan toe dat het middel ’niet kankerverwekkend is’. Volgens Jur Visser zijn ’schadelijke effecten ervan niet wetenschappelijk aangetoond’. Volgens Emiel Kuilboer ’valt de schadelijkheid wel mee, helemaal vergeleken met de alternatieven’.

Willem Kroon daarentegen is mordicus tegen. ’Ik hoef geen kankerverwekkende chemische rotzooi in mijn straat’. Frederiek van Rhijn sluit zich daarbij aan: ’Ik wil graag dat mijn kleinkinderen nog een leven hebben en niet met die troep worden opgezadeld. Insecten, vlinders en heel jonge vogels overleven dat niet’. Anna Tol merkt op: ’Het is puur gif wat er in het grondwater terechtkomt’.

Natuurliefhebbers zoals Nico Danenberg wijzen op de educatieve functie van onkruid. ’Wat is onkruid? Bereklauw? Prachtig en nog leerzaam ook. Plus goed voor insecten. Als iemand er last van heeft, halen ze dat zelf maar weg’.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons