Rechter gaat oordelen over uitbuiting Zaanse wasserij

Willemien Schenkeveld
Amsterdam

Drie Zaankanters en een Amsterdammer die in een wasserij in Zaandam vluchtelingen zouden hebben uitgebuit, staan donderdag voor de rechter voor mensenhandel.

De rechtszaak duurt vijf dagen. Het Openbaar Ministerie (OM) legt mensenhandel ten laste, dat is het onder dwang of misleiding werven, vervoeren of huisvesten van mensen met het doel ze uit te buiten.

De zaak kwam in november 2016 aan het licht. Bij een controle door de Inspectie SZW werden acht vluchtelingen aangetroffen. Zij verklaarden dat ze af en toe 4,50 euro per uur kregen uitbetaald en geregeld niets.

De vluchtelingen werden geronseld, aldus het OM, in de vlakbij gelegen asielzoekersopvang. Sommigen woonden daar nog steeds. Anderen sliepen in de wasserij omdat ze geen geld hadden om te reizen.

In de stellingen tussen het wasgoed, waar ze overnachtten, liepen ook muizen rond. De vluchtelingen moesten voor die slaappplaats een uur onbetaald werken.

De wasserij werd direct op last van de burgemeester van Zaanstad gesloten. Het bedrijf werkte tegen bodemprijzen, vooral voor Amsterdamse hotels.

De wasserij heeft een geschiedenis van faillissementen en onbetaalde rekeningen. Mogelijk liet men al langer mensen zwart werken en slapen in het bedrijf.

De verdachten uit Zaandam, Zaandijk, Krommenie en Amsterdam zaten na hun aanhouding zeven maanden vast.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.