Afzien op het dak in Krommenie deze dagen

De bouwvakkers van Emergo hebben het warm, maar klagen niet.© Foto: Pascal Fielmich

Debbie de Vries
Zaandam

De Jagersplas in Zaandam is bij velen een geliefde plek om te zwemmen en te recreëren. Zeker met deze temperaturen is een verkoelende duik geen overbodige luxe. Helaas gooit blauwalg op dit moment roet in het eten.

Voor de Jagersplas is een waarschuwing afgegeven. Zwemmen is niet verboden, maar het brengt wel gezondheidsrisico’s met zich mee zoals huidirritatie en maag- en darmklachten. Annemarie de Jong heeft de waarschuwing voor blauwalg niet meegekregen. Ze staat met haar voeten in het water naar haar twee kinderen te kijken die met een bal in het water spelen. ,,Misschien hadden we beter naar het zwembad in Krommenie kunnen gaan, maar dit is lekker dichtbij.’’

Afkoelen in de Jagersplas ondanks de blauwalgwaarschuwingen.© Foto: Pascal Fielmich

Ze is niet van plan om haar kinderen meteen uit het water te halen. ,,Ik zal wel tegen ze zeggen dat ze niet onder water mogen en moeten opletten dat ze geen water binnenkrijgen.’’ Ook veel andere mensen nemen het risico en stappen het water in. Mike Lutke van de Regionale Uitvoeringsdienst laat weten dat de pompen in de Jagersplas harder zijn gezet zodat het water wat meer gaat stromen. ,,Aanstaande maandag gaan we opnieuw controleren.’’

Liever koud

Terwijl veel mensen verkoeling zoeken, is het voor bouwvakkers deze weken afzien op de bouwplaats. De mannen van het bedrijf Emergo staan op het dak van nieuwe woningen aan de Fortuinlaan in Krommenie. Bart Vaanveld vertelt dat hij en zijn collega’s voornamelijk in de ochtend productief zijn.

,,In de middag wordt het echt te warm, zeker hierboven. Dan doen we het rustig aan. We zorgen dat we onze doelstelling halen voor de lunch en rond drie uur gaan we naar huis.’’ Van een tropenrooster is in Krommenie geen sprake. Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor de omwonenden, mogen de bouwwerkzaamheden pas om 7 uur ’s ochtends starten.

Rob Alberts van Emergo vindt normaal gesproken het bewust meemaken van verschillende weersomstandigheden een pluspunt van zijn werk. ,,Maar ik heb het liever koud dan dit. Tegen kou kun je je kleden en met ons werk ben je zo warm. Maar we moeten hiermee dealen en dat doen we ook. Het plezier in het werk is niet opeens weg.’’

Smelten

Ook op de kaasmarkt in Edam is het zweten geblazen. En dat geldt niet alleen voor de bezoekers, ook de kazen beginnen te transpireren. Volgens Jan Verweij van het Huizer Kaasgilde kan dat geen kwaad.

,,Vroeger lagen de kazen in natuurpakhuizen waar de temperatuur wisselend was. Het was er ook vaak warm, van airco was geen sprake. Kaas kan prima tegen deze warmte. Jonge kaas verliest wat vocht waardoor hij sneller pittig wordt en hij wordt wat zachter. Maar smelten, nee dat zeker niet. Het is eerder de kaasboer die last heeft van zweet’’, grapt hij.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.