Erfgoed vaart in feestend Kolhorn om het snelst

De trots van maritiem Kolhorn op het Kolhornerdiep: de KH44. Deze ansjovisjol is gebouwd in 1899-1900.

De trots van maritiem Kolhorn op het Kolhornerdiep: de KH44. Deze ansjovisjol is gebouwd in 1899-1900.© Foto Stichting Varend Erfgoed Kolhorn

Ed Dekker
Kolhorn

Het maritieme verleden van Kolhorn herleeft. Met het vieren van ’Kolhorn 600 jaar’ kan opnieuw de zilte geur van weleer worden opgesnoven, al was het alleen maar in gedachten. Het vroegere vissersdorp maakt zich op voor een nieuw evenement: zeilwedstrijden voor varend erfgoed.

Het spektakel wordt verspreid over drie dagen: vrijdag 29 juni, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli. Wie mee wil doen, kan zich alvast opgeven.

Het initiatief voor het zeilfestijn met historische scheepjes komt van Stichting Varend Erfgoed Kolhorn. Deze stichting heeft zich aangesloten bij het comité Kolhorn 600 jaar. Onder de vlag van deze organisatie worden er dit jaar diverse jubileumactiviteiten gehouden. Op verschillen plekken in het dorp zijn activiteiten in voorbereiding.

Stichting Varend Erfgoed Kolhorn is eigenaar van de KH44. Met deze jol is jarenlang vanuit Kolhorn gevist op ansjovis. Dat was in de tijd dat de Zuiderzee voor de deur lag. Door de Afsluitdijk werd de zee IJsselmeer en verloor Kolhorn zijn visserij.

De laatste

Volgens bestuurslid Frans Schepers van de stichting is de KH44 een van de laatste overgebleven vaartuigen uit de vissersperiode van het dorp. ,,Misschien wel als allerlaatste.”

De wedstrijden zijn op het Kolhornerdiep, het brede water bij het dorp. Schepers: ,,Wij hopen op een zo groot mogelijke deelname. Vooral schepen van de zeilende visserij zijn van harte welkom.”

Programma

Er is al een programma vastgesteld. Deelnemers arriveren 29 juni in de loop van de dag. De vaartuigen worden ’s avonds versierd. Dat gebeurt tijdens de Nachtmarkt. Langs 250 marktkramen schuifelen duizend bezoekers. Zij kunnen dus ook genieten van een feestelijke parade op het water.

De eigenlijke wedstrijd is op 30 juni. Het te varen parcours is afhankelijk van de wind. ,,Wij stimuleren het gebruik van de kenterschoot”, laat Schepers weten. Deze takel werd vroeger gebruikt om de giek verder naar loef te trekken.

Maaltijd

De bemanning van de deelnemende schepen krijgt zaterdagavond een maaltijd aangeboden. Die wordt rond de Laurenskerk genuttigd.

Het varend erfgoed verlaat 1 juli Kolhorn in de loop van de ochtend. De organisatie verwacht dat ook het vertrek veel bekijks trekt.

Slapen in kerk

Bemanningsleden zonder slaapplek kunnen overnachten in de kerk. ,,Daar is veel ruimte”, aldus Frans Schepers. Bootjeseigenaren hoeven tijdens het evenement geen liggeld te betalen. Voor de gezamenlijke maaltijd op zaterdagavond zoekt Varend Erfgoed Kolhorn sponsors.

Kolhorn is vanaf het IJsselmeer bereikbaar via Den Oever en Medemblik. Via Den Oever voert de route deels door het Robbenoord. In beide gevallen worden drie sluizen gepasseerd. Schepers: ,,Je daalt ruim vijf meter om in de Wieringermeer te komen.”

Staande mast

Deze routes vereisen een gestreken mast. Via Den Helder kan naar Kolhorn worden gevaren met een staande mast. De ansjovisjol KH44 is gebouwd in 1899-1900, in opdracht van Cornelis Bood uit Kolhorn. De jol vaart nog steeds. Niet voor ansjovis en haring, maar voor toeristen op het Kolhornerdiep.

Opgeven

Wie mee wil doen aan het evenement, kan zich tot 1 juni opgeven. Dat kan bij Hans Evenhuis of Frans Schepers van de Stichting Varend Erfgoed Kolhorn. Stuur een mail naar contact@kh44 of bel met 06-51535273.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.