West-Friesland boos om vage vliegroutes

West-Friesland boos om vage vliegroutes
Hoorn

De gemeenten in West-Friesland gaan op dit moment zeker niet akkoord met de plannen voor nieuwe vliegroutes naar en vanaf Lelystad Airport. Zij willen eerst dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven de regio actief op de hoogte gaat brengen.

Want dat is ook meteen de grootste ergernis voor de regio, stelt de Hoornse wethouder Samir Bashara in een brief namens de gemeenten: er wordt over het hoofd van het gebied heen besloten nieuwe vliegroutes aan te wijzen. Daarbij is het ministerie ‘vergeten’ de betreffende gemeenten te informeren.

Luchtruim

Sterker nog: alle informatie over wat er in de komende jaren in het luchtruim boven de Omringdijk gaat gebeuren, hebben de gemeenten via het Noordhollands Dagblad moeten vernemen.

Uit die informatie bleek ook dat de vliegtuigen straks vanaf Lelystad over de richting Enkhuizen, Andijk en Medemblik richting Schagen het luchtruim kiezen.

Ook in Hollands Kroon en in Schagen wordt gemopperd over de manier waarop er wordt gecommuniceerd door het ministerie. In Hollands Kroon wordt er van uit gegaan dat de gevolgen vanwege geluidsbelasting laag zullen zijn.

De zeven Westfriese gemeenten willen graag een zienswijze indienen bij het ministerie. Op dit moment is dat niet mogelijk.

Dit omdat de informatievoorziening vanuit het ministerie nogal onder de maat is. ,,Dit ondanks inspanningen van one kant om de juiste informatie te krijgen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editie



Volg ons