AZ wil bekerfinale niet te groot maken

’Bring it home’ was de boodschap aan de spelers van AZ tijdens hun laatste training voor de bekerfinale, zaterdagochtend in het stadion.

’Bring it home’ was de boodschap aan de spelers van AZ tijdens hun laatste training voor de bekerfinale, zaterdagochtend in het stadion.

Theo Brinkman
Zeist

Hoewel de bekerfinale de wedstrijd van het jaar is, probeert AZ er zoveel mogelijk ’een gewone wedstrijd’ van te maken. Daarom ook overnacht de selectie zaterdagavond niet in een hotel. De spelers slapen gewoon thuis en melden zich zondagochtend op de club om daarna naar Rotterdam te rijden.

Het leek wel afgesproken werk, de voorbeschouwingen van de AZ-spelers op de finale tegen Feyenoord. In koor zeiden ze de afgelopen twee weken dat de wedstrijd niet groter moet worden gemaakt dan hij is. En dat ze in de finale gewoon moeten gaan doen wat ze het hele jaar hebben getraind op het trainingsveld. Alsof ze met zijn allen proberen de spanning een beetje binnen de perken te houden.

Waar AZ in de vorige bekerronden wel koos voor een hotelovernachting, doet het dat nu dus niet. ,,Er is al genoeg poespas rond de wedstrijd. We hoeven niet nog meer te benadrukken dat het een speciale wedstrijd is’’, zegt trainer John van den Brom.

Opnieuw 5-3-2

De vraag is hoe hij zijn elftal zondagmiddag zal laten starten. Opnieuw met 5-3-2, dus met een extra centrale verdediger, zoals onlangs tegen PSV? Of toch in 4-3-3, zoals de rest van het seizoen gebruikelijk is? Met die 4-3-3 is AZ het hele jaar al succesvol en de spelers kunnen het systeem dromen. In dat opzicht zou het logisch zijn om morgen in de Kuip met de vaste elf te spelen, ware het niet dat er juist in de wedstrijden tegen ’de grote drie’ geen succes werd geboekt met die speelwijze.

Beter ging het onlangs tegen PSV. Het experiment met 5-3-2 verliep goed - op de uitslag na (2-3 nederlaag). Na zeventig minuten stond AZ 2-0 voor. Dat die voorsprong alsnog werd weggegeven, had te maken met knullig verdedigen bij twee standaardsituaties (vrije trap en corner) en een fout van de keeper.

De uitvoering tegen PSV zou AZ dus genoeg vertrouwen kunnen geven om het ook tegen Feyenoord zo te gaan doen. Dat zou verdediger Ricardo van Rhijn dan een basisplaats opleveren ten koste van linksbuiten Oussama Idrissi. Die speelde overigens afgelopen woensdag tegen Vitesse - toeval of niet - erg zwak.

Concentratie

Een andere vraag is voor Van den Brom veel belangrijker: gaat het zijn spelers morgen lukken om negentig minuten lang geconcentreerd te blijven? Dat bleek immers vaak lastig genoeg. ,,We hebben het een paar keer weggegeven door gewoon niet bij de les te zijn. Dat gebeurde tegen PSV, maar ook vorige maand in de uitwedstrijd tegen Feyenoord en afgelopen woensdag nog tegen Vitesse. Dan roep je het over jezelf af. In de finale mogen we die momenten van verslapping niet hebben.’’

Al sinds de wedstrijd tegen PSV, twee weken geleden, hamert Van den Brom erop bij de spelers. ,,Door er veel over te praten en door beelden te laten zien van die momenten.’’

Bij Feyenoord is het de vraag of Robin van Persie in de basis staat of niet. Trainer Giovanni van Bronckhorst liet zich vrijdag tijdens de persconferentie net als Van den Brom niet in de kaarten kijken.

Van Bronckhorst gaat met zijn spelers zaterdag wel een hotel in. ,,Dat hebben we dit seizoen voor elke grote wedstrijd gedaan, dus doen we het nu ook weer.’’

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen