Dochter Ferry de G. gehoord in moordzaak ex-vriendin Raja

Bloemen op de plek waar Raja Draaisma in juni 2015 werd doodgeschoten.© Archieffoto: United Photos

Jacob van der Meulen
Amsterdam

De 17-jarige dochter van de man die is veroordeeld voor de dood van Raja Draaisma wordt door het Gerechtshof in Amsterdam gehoord. Volgens advocaat Hein Dudink zal haar verklaring het beeld van Zaandammer Ferry de G. als moordenaar van zijn ex onderuit halen.

Het horen van de dochter en haar moeder was een van de weinige verzoeken die het Gerechtshof deze week toewees tijdens een regiezitting ter voorbereiding van het hoger beroep tegen Ferry de G. (36) uit Zaandam. Eind 2016 werd de man door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het ombrengen van zijn ex-vriendin Raja Draaisma (35) in haar woonplaats Hoofddorp.

Op de regiezitting kwam Dudink met verzoeken die overigens in het verleden al werden afgewezen. Een daarvan betrof de reconstructie van de gebeurtenissen op de fatale 22ste juni 2015 voor de woning en nagelstudio van Draaisma. Advocaat Hein Dudink denkt dat de reconstructie tegenwicht kan bieden tegen de verklaring van een kroongetuige die De G. ondubbelzinnig als dader heeft aangewezen, maar ook het Gerechtshof vindt dat er voldoende verklaringen liggen over het gebeurde en acht een reconstructie niet nodig.

Moord

Voor het Gerechtshof staat Ferry de G. terecht voor de moord op zijn ex-vriendin. Dat is een zwaardere aanklacht dan waarvoor hij uiteindelijk door de rechtbank is veroordeeld. Die achtte niet bewezen dat hij die bewuste dag willens en wetens naar Hoofddorp was gegaan om Draaisma te vermoorden. Vanwege het ontbreken van die voorbedachte rade werd hem doodslag opgelegd.

Voor doodslag is een straf van 12 jaar op zich wel hoog. De rechtbank heeft zich daarin laten leiden door de manier waarop De G. zich tijdens de onderzoeken en de rechtszittingen gedroeg. Hij toonde geen enkel berouw, legde de schuld nadrukkelijk bij zijn ex-vriendin en probeerde haar meermalen in een kwaad daglicht te stellen. Ook het feit dat hij zichzelf steeds als slachtoffer presenteerde, werd hem zwaar aangerekend. De G. schoot Raja van dichtbij door haar achterhoofd en twee maal in haar bovenlichaam.

Volgens Dudink zijn politie en openbaar ministerie vooringenomen geweest tijdens het onderzoek en was er maar een enkel scenario in beeld. Het horen van de dochter van Ferry de G. en haar moeder zou een ander scenario in beeld kunnen brengen waaruit blijkt dat hij helemaal niet van plan was Raja te doden. Ook de psycholoog die De G. momenteel behandelt in de gevangenis zou het vermeende gewelddadige karakter van de verdachte aanzienlijk nuanceren, aldus Dudink.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.