Gelukkig kan de KNRM ons redden

1 / 2
Rien Floris

Op avontuur in eigen regio. Samen met lezers die een pijltje op een kaart gooien, laten we het toeval ons leiden naar mooie plekjes. Een knalrode 2CV Spécial helpt ons op weg tijdens de regiosafari. Met dank aan de 2CV-garage van Sander Aalderink uit Wormer www.2cvgarage.nl. De uit 1990 stammende Eend heeft nog maar 42.000 kilometer op de teller; daar gaan we verandering in brengen. Vandaag met Corinna Biksterman uit Zaandijk.

Het moest een keer gebeuren. Een lezer die de pijl in het water mikt. ’Plons’, daar gaat ie tussen Volendam en Marken. Gelukkig reageert de KNRM Marken op een ’noodsignaal’ en komt ons redden. Kunnen we exact naar de plek in de Gouwzee waar de pijl op de kaart is beland.

Corinna Biksterman mikte in de Gouwzee© Ella Tilgenkamp

Wat Corinna Biksterman betreft, precies op de goede plek. Want ze wilde wel eens meer over de watersnood van 1916 weten die Waterland toen blank zette. ,,We leven onder de zeespiegel, kan dat maar goed blijven gaan met de slagregens die we af en toe hebben?’’ En in Volendam is ze nog nooit geweest.

Amputatie

Corinna is geboren Amsterdamse en verhuisde op 5-jarige leeftijd naar Zaandijk. Heeft een loopbaan als verpleegkundige met twintig jaren bij Heliomare waar ze veel ellende zag van dwarslaesie, tot amputatie en ieder trauma dat je maar kunt bedenken. Werkte een jaar in het Zaans Medisch Centrum, maar vond daar haar geluk niet.

Zelf een stukje rijden tussen Oostzaan en Purmerland.© Ella Tilgenkamp

Verpleegkundigen zijn schaars en gewild, dus kan ze nu via een uitzendbureau zelf bepalen waar ze werkt. Voorlopig is ze af en toe in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam te vinden. ,,Tot ik weet wat ik echt wil.’’ Bevalt haar prima dat los vaste werk. ,,Kan ik lekker flierefluiten. Weinig plannen en kijken wat de dag ons brengt.’’

Dat gaan we doen vandaag. Eendjes vindt ze enig, maar ze rijdt zelf in een Volkswagen Up. ,,In mijn eentje in mijn uppie.’’ Want ze is een vrije vrouw met een latrelatie. ,,Mijn vrijheid is me heel veel waard. Ik hoef niet zeven dagen per week 24 uur per dag op iemands lip te zitten. Ik heb alle tijd voor mezelf. Ik kan links gaan als ik links wil en rechtdoor als ik rechtdoor wil.’’

Koeien

Eerst maar eens rechtdoor naar Broek in Waterland, waar in 1916 de koeien in de kerk stonden.

In de kerk van Broek in Waterland stonden in 1916 de koeien.© Ella Tilgenkamp

Geen spoor meer van te zien. Maar in het boekenkraampje van de kerk vinden we een boekje met foto van koeien bij de kerk. Er werd een noodstal naast gebouwd en er was een melkersmarathon toen al die koeien hier moesten worden gemolken.

In Zuiderwoude kwam het water zo hoog als op het bordje op het huis.© Ella Tilgenkamp

Voort naar Zuiderwoude, ook watersnoodgebied in 1916. Op een huis in de Dorpsstraat prijkt een bordje. ’In 1916 kwam het water tot hier’. Dat is niet boven het hoofd van Corinna, maar wel boven de motorkap van ons Eendje. En dit Eendje kan niet zwemmen dus die motor zou zijn verzopen. Gauw weg hier. De dijk op die ons beschermt.

Nog even Monnickendam in op zoek naar een watersnoodexpositie over 1916 waar ze over heeft gelezen, maar die zijn allemaal al lang achter de rug. Dat was hot in 2016.

Bij de Experience Volendam de watersnood van 1916 beleven© Ella Tilgenkamp

Bij ’Experience Volendam’ op de befaamde Dijk kunnen we de watersnood aan den lijve ondervinden. Met een Virtual Reality bril belanden we op de Dijk waar Jan naar zee vertrekt en zijn Marie achter laat. We belanden met hem in een botter. Ik aan het roer, tenminste dat denk ik met die bril op. En vermoedelijk denkt iedereen dat.

Een storm steekt op en we worden net niet kletsnat al spoelen de golven over het dek. Met die bril op denk je echt dat het schip beweegt. Maar er beweegt helemaal niks, het gebeurt allemaal in je hoofd. Oei, daar valt Jan in zee, en ik zelf ook. Het borrelt om me heen, ah daar steekt een helpende hand toe en trekt me uit het water. Jan ook en hij kan zijn Marie trouwen. Eind goed al goed in Volendam.

De pijl kwam midden in de Gouwzee, met behulp van de KNRM Marken konden we naar deze eindbestemming varen© Ella Tilgenkamp

Maar nu moeten wij nog worden ’gered’ want die pijl belandde in de Gouwzee ter hoogte van een ondiepte bij de Jan Hagelhoek waar vaak schepen vastlopen. Dan is een fotograaf met het nummer van de KNRM in haar telefoon heel handig. Jeroen van Oostrom en Pouwel van Altena varen net uit voor een schip in problemen. Dat blijkt mee te vallen en ze koersen naar de haven van Volendam. Daar krijgen we een lift naar de plek van de pijl. Gered door de KNRM!

opening_in_de_roos.pdf

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.