FNV Metaal eist werkgarantie van 10 jaar bij Tata Steel

IJmuiden

FNV Metaal wil een werkgelegenheidsgarantie van tien jaar voor personeel bij Tata Steel Nederland. Dat maakte ze vrijdagochtend bekend.

Thyssenkrupp, dat met Tata Steel wil fuseren, heeft donderdagavond met de Duitse vakbond IG Metall een werkgelegenheidsgarantie afgesproken voor de komende negen jaar, aldus de vakbond.

(Lees hier meer verhalen over de fusie)

Volgens FNV Metaal is ook toegezegd dat er geen fabrieken sluiten in Duitsland en jaarlijks 400 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de Duitse vestigingen van ThyssenKrupp. De Duitse vakbondsleden kunnen daar in januari over stemmen.

FNV Metaal eist in Nederland ook werkgelegenheidsgaranties bij Tata Steel. Aad in ’t Veld, bestuurder FNV Metaal: ,,De Duitse werkgelegenheidsgarantie kan ons helpen, wij zullen natuurlijk niet met minder genoegen nemen voor de medewerkers van Tata Steel in Nederland.”

,,Onze eisen blijven gewoon staan. Naast de eis van een werkgelegenheidsgarantie voor tien jaar, accepteren wij geen afbouw van 2000 arbeidsplaatsen en geen schulden in Tata Steel Nederland. De zeggenschap over de Nederlandse winst moet bij de Nederlandse directie blijven.”

In het werkgelegenheidspact dat de bonden vorig jaar oktober met Tata Steel Nederland hebben afgesloten, werd een werkgarantie van vijf jaar gegeven.

De FNV heeft nog geen uitnodiging ontvangen om te onderhandelen over de gestelde eisen.

De actiedreiging van de FNV is dus niet van de baan door het akkoord in Duitsland.

In ’t Veld: ,,In tegendeel zelfs. Na de toezeggingen aan de Duitse kant en de grootste manifestatie ooit bij Tata Steel met 3500 actievoerende medewerkers, gaan we in 2018 keihard de strijd aan om onze eisen binnen te halen.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.