’Valse start’ voor nieuwe coalitie Beverwijk

Bart Vuijk
Beverwijk

De beoogde coalitie in Beverwijk van VVD, GroenLinks, D66 en CDA beleeft volgens vrijwel alle andere partijen een ’valse start’ door vanaf het begin achterkamertjespolitiek te bedrijven. De eerste vergadering van coalitieleider Serge Ferraro (VVD) had dinsdagavond niet lelijker kunnen beginnen.

De vergadering was belegd door de nieuwe coalitie om reacties uit de rest van de raad te vernemen.

Het werd al gauw een verbale afrekening met de handelwijze van deze nieuwe coalitie, die bijzonder achterbaks wordt gevonden door de nieuwe oppositie. De verwijten waren zeer hard.

De hele politiek heeft afgelopen weekend in deze krant kunnen lezen hoe VVD en GroenLinks achter de rug van de lijsttrekkers van PvdA en CDA om andere wethouderskandidaten namens die partijen hebben geëist, op straffe van vier jaar oppositie. Hierdoor is het vertrouwen in de beloofde ’nieuwe politiek’ van ’doen’ van de nieuwe coalitie al weg voordat de nieuwe wethoudersploeg überhaupt is begonnen.

VVD en GroenLinks kozen ervoor om in poeslieve bewoordingen vooral niet in te gaan op de verwijten. VVD-fractieleider Serge Ferraro begon gisteren met een uitleg hoe het proces is verlopen. Hij vond zijn aanpak juist vernieuwend en verfrissend. Hij haalde GroenLinks erbij als tweede onderhandelingsleider. Samen vroegen zij toen alle andere partijen naar hun ideale coalitiesamenstelling. Ferraro: ,,Dat waren meestal VVD, GroenLinks en de eigen partij, aangevuld door D66 of CDA.” Dit leidde tot een opmerkelijk standpunt bij de hoofdonderhandelaars: ,,Hieruit concludeerden wij dat deze partijen (CDA en D66) de steun hebben van de raad.”

Sorry

Dat PvdA-lijsttrekker en wethouder Jaqueline Dorenbos geen wethouder meer mocht worden, is de schuld van GroenLinks. Het is een zeer late afrekening van de verantwoordelijkheid voor de leningenportefeuille, zei Dorenbos zelf gisteren tegen de gemeenteraad.

De leningenportefeuille heeft Beverwijk nog tot 2060 in een financiële wurggreep heeft. Tijdens de raadsenquete vorig jaar kwam aan het licht dat Dorenbos in 2009 als wethouder had ingestemd met het besluit. Met bezwaard gemoed, maar toch. Dat Dorenbos hier nadien geen excuses voor aanbood aan de raad, blijken sommige voormalige coalitiepartijen haar nu - acht maanden later - achteraf toch aan te rekenen. Maar toen de toenmalige oppositie destijds een motie van wantrouwen tegen Dorenbos in stemming bracht, stemden ze daar tegen.

Nu zei Dorenbos wel sorry. Wel vier of vijf keer. ,,Eén wethouder zette er destijds vraagtekens bij. Die vroeg of het niet beter was om 36 miljoen (van de in totaal geleende 95 miljoen, red.) later te gaan lenen. De rest van het college vond toen echter dat een ambtelijk advies gevolgd moest worden. Ik heb toen niet meer tegengestribbeld. Daarvoor sorry! Als er toen wel naar mij was geluisterd, hadden we nu een probleem minder gehad.”

Ali Bal (Samen Beverwijk) vond dat juist de hele nieuwe coalitie sorry moet zeggen, voor de aanpak van deze college-onderhandelingen. Karel Hazeveld (Democraten Beverwijk) sprak van een ’valse start’, een term die snel door de hele nieuwe oppositie werd overgenomen. Hij pleitte er nog voor om Democraten Beverwijk als vijfde partij aan de coalitie toe te voegen, maar ving bot, hoewel Ferraro beloofde het ’idee’ wel ’serieus te bekijken’.

Kelly Uiterwijk (Vrij Beverwijk) was het hardst in haar bewoordingen. Zij zegde min of meer nu al het vertrouwen in Serge Ferraro op, omdat zij uit de berichten in deze krant concludeert dat de VVD-leider gelogen heeft over zijn benadering van PvdA’er Hennie Vreugdenhil als kandidaat-wethouder. Een voorval dat Ferraro afdeed als ’gekscherend’. Hij wordt echter niet geloofd, en de hele oppositie minus Gemeentebelangen slijpt de messen voor de komende vier jaar.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.