Niet vijf, maar acht jaar celstraf voor Tuindorpschutter

Van onze verslaggevers
Den Helder

Tuindorpschutter S. A. (41) is wegens poging tot moord op een plaatsgenoot veroordeeld tot acht jaar celstraf. De officier van justitie had vijf jaar geëist, met aftrek van voorarrest (een jaar). Maar die straf zou, gezien de ernst van de zaak, te laag zijn, vindt de rechtbank.

Exact een jaar nadat hij zijn slachtoffer van dichtbij neerschoot, is het vonnis tegen A. uitgesproken. Vlak voor videotheek Videoland in Den Helder kreeg het slachtoffer een kogel in zijn buik en arm. A. beweert dat het slachtoffer en anderen ontucht hebben gepleegd met zijn dochtertje. Dat de man gewond is geraakt was een ongeluk, vindt de schutter. De rechtbank gelooft dat niet. A. is op Curaçao eerder veroordeeld wegens vuurwapengeweld en heeft in dienst gezeten. Hij weet dus hoe een vuurwapen werkt. Volgens de rechters blijkt uit alles dat A. bewust op zoek is gegaan naar zijn slachtoffer. Hij had niet meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek. Daardoor was niet duidelijk in hoeverre de in het Pieter Baan Centrum geconstateerde persoonlijkheidsstoornis had doorgewerkt bij de moordaanslag. A. werd volledig toerekeningsvatbaar verklaard.

Zijn rancuneuze uitlatingen ten opzichte van het slachtoffer tegenover gedragsdeskundigen en tijdens de rechtszitting baren de rechtbank zorgen. De rechters achten het niet uitgesloten dat hij, zodra hij vrijkomt, het recht weer in eigen hand neemt.

Een lange celstraf is, mede vanwege het gevaar op herhaling, daarom op zijn plaats zegt de rechtbank. A. is ook veroordeeld tot een maand celstraf en het betalen van 600 euro schadevergoeding aan een ander slachtoffer dat hij heeft mishandeld. Om dezelfde reden. De schutter moet de man die is neergeschoten zo’n 10.000 euro schadevergoeding betalen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.