Hoogste rechter: Niet meer natuur in parken Nauerna en Hoogtij

Park Nauerna

Park Nauerna© Archieffoto

Willemien Schenkeveld
Nauerna

Het is de Belangengroep Nauerna niet gelukt om via de Raad van State meer natuur af te dwingen in het toekomstige Park Nauerna en Park Hoogtij.

De Belangengroep, waar bijna alle huishoudens in Nauerna lid van zijn, is ontevreden over hoe de gemeente en de NV Afvalzorg het in 2013 gesloten convenant over de toekomstige inrichting van de afvalstort uitleggen.

Schone grond

,,De afspraak was: ’natuur en recreatie’. Maar nu ligt de nadruk op recreatie en wordt er een loopje met de natuur genomen’’, zegt Belangengroepvoorzitter Hans Lalk..

Een centenkwestie volgens hem: ,,Natuur heeft schone grond nodig en die kost minstens 10 euro per kuub. Maar recreatie kan op licht vervuilde grond. Als Afvalzorg die stort, verdienen ze er zelfs aan. Het scheelt ze een paar miljoen euro.’’

De Raad van State heeft zich buiten deze discussie gehouden. De Raad meent dat het bestemmingsplan voldoende waarborgen biedt voor natuurontwikkeling. Als de Belangengroep toch meer wil, zal ze moeten proberen dit af te dwingen via de civiele rechter.

Ook de klacht dat in Park Hoogtij de hele waterberging van bedrijventerrein Hoogtij is gepropt, ten koste van recreatie, vond geen gehoor.

Op één punt heeft de Raad van State wel ingegrepen. De gemeente moet nu al onderzoeken hoe de laatste fasen van de vuilstort veilig kunnen worden afgedekt en mag dat vraagstuk niet pas later oplossen.

’Reëel’

Dit was geen eis van de Belangengroep, maar van bewoner Gerard Konijn, die zich bij de rechtszaak had gevoegd. Zaanstad heeft hier geen moeite met deze eis van de RvS en noemt hem ’reëel’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.