’Alle schijn en twijfel over Bergense topambtenaar moeten weg’

Matthie Bergman
Bergen

Ook organisaties en groeperingen in de gemeente Bergen die betrokken zijn of waren bij bouwprojecten, zijn blij met een breed onderzoek naar topambtenaar Eric van Hout. En allen blijken ze al lange tijd met vraagtekens te zitten of de gang van zaken wel correct is geweest.

Een van hen is Rita Koppedraaijer. Zij is woordvoerster van de bewonersgroep die zich in Egmond aan Zee sterk maakt voor verplaatsing van de sporthal op het Watertorenterrein: „Ik heb geen bewijzen, maar wel aanwijzingen dat er iets niet klopte. Zo wist de gedeputeerde bijvoorbeeld niets van ons alternatieve plan voor de sporthal. Dus graag een breed onderzoek om alle twijfel weg te halen, want er zijn nu zat mensen die een wrang gevoel bij deze kwestie hebben.”

Fusielocatie

Max Kühner, verklaard tegenstander van de voetbalfusielocatie aan de Egmonderstraatweg, wil ook een zo breed mogelijk onderzoek: „Ik ben diep geschokt. Het is een zeer kwalijke zaak. Wij werden in het verleden van alles beticht, maar nu lijkt het probleem dus toch aan de andere kant te liggen.”

Lees ook: Rel rond topambtenaar schokt Bergen

Hij wil bijvoorbeeld toch ook hebben onderzocht hoe de planvorming is gegaan rond het Delverspad: „Dat was in beeld als een voetballocatie. Plotseling werd het een woningbouwlocatie en werd Jan Ory, van wie Van Hout geld leende, de projectontwikkelaar. Onderzoek het. Alle schijn moet weg.”

René Meijer van de Stichting Mooier Bergen: „Je onderzoekt geen project, maar de integriteit van een persoon. Dus moet je eigenlijk ook alle projecten onderzoeken die hij onder handen heeft gehad. Althans dat zou ik de politiek adviseren, omdat die in deze kwestie aan zet is. En ik zou de raad adviseren de onderzoeksopdracht eerst te bekijken en goed te keuren, voordat die wordt verstrekt. Dit alles voor de zorgvuldigheid en om achteraf geen gedoe te krijgen.”

Een andere betrokkene is Dick Olie. Hij bezit een pand in het gebied waar De 7 Dorpelingen gebouwd moet worden. Hij heeft het college een brief gestuurd waarin hij ook een onderzoek vraagt naar de verantwoordelijke wethouder Odile Rasch en andere ’relevante’ wethouders: „Want bij de totstandkoming van dat plan heeft het college cq de wethouder voortdurend onjuiste of incomplete informatie verstrekt.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.