Zeldzame bacterie in ZMC gevonden

Dominic Schijven
Zaandam

In het Zaans Medisch Centrum (ZMC) is bij negen patiënten een zeldzame darmbacterie gevonden. De bacterie is ongevoelig voor antibiotica en kan andere bacteriën ook resistent maken tegen antibiotica. Het ZMC gaat 1500 patiënten benaderen die in de afgelopen drie maanden klinisch behandeld zijn om mee te werken aan onderzoek naar de bacterie.

De bacterie vormt op zich geen risico voor gezonde mensen, zegt Karina Nolte van infectiepreventie van het ZMC. ,,De bacterie is ongevoelig voor de meest gebruikte antibiotica. Dat betekent dat er het risico bestaat dat de antibiotica niet meer werkt bij een opgenomen patiënt.’’

Zorgmanager Pierre Grotens benadrukt dat er geen sprake is van een risico voor de volksgezondheid. Het ZMC heeft het in de smiezen. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd en het RIVM zijn geïnformeerd. Volgens Grotens zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat de huidige patiënten in aanraking komen met de bacterie.

Het gaat om de zogeheten Citrobacter freundii bacterie met het enzym New Delhi-Betalactamase. De bacterie wordt zelden in Europa aangetroffen, zegt preventiedeskundige Nolte. ,,Het is heel zeldzaam. De bacterie dook voor het eerst op in Pakistan en India. In 2010 pas in Engeland.’’

Volgens Nolte krijgen ziekenhuizen steeds vaker te maken met dit soort bacteriën. Het vermogen van bacteriën om resistent te worden neemt toe en doordat dat mensen steeds meer reizen komen ’nieuwe’ bacteriën in omloop.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.