Asbest vrijgekomen bij zeer grote brand in Zwaag [update]

1/12
Zwaag

Bij het bedrijf Karsten Tenten aan de Factorij in Zwaag woedt op dit moment een zeer grote brand. Brandweerkorpsen uit de hele regio zijn uitgerukt om het vuur onder controle te krijgen.

De brand ontstond net na sluitingstijd. De eigenaresse van Karsten tenten, Marie José Takken, was met haar dochter op pad toen ze kreeg te horen dat er een brandmelding was, zo vertelt de eigenaresse aan NHD-verslaggever Eric Molenaar. Aanvankelijk leek de brand klein, maar binnen tien minuten stond de hele zaak in vuur en vlam.

Asbest vrijgekomen bij zeer grote brand in Zwaag [update]

Ook naastgelegen panden lopen gevaar, zoals het woonhuis van de eigenaresse en haar man Maarten. Het stel is de vijfde generatie die het bedrijf aanstuurt. Het huis staat er al sinds 1918. Maarten is op dit moment op zakenreis in Japan. Hij neemt het eerste vliegtuig naar huis. Marie José kon spullen en foto’s uit het huis meenemen, maar mag nu de woning niet meer in. De familie heeft de mallen van de tenten weten te redden. Deze lagen in de kluis in het oude huis. Deze mallen zijn de ontwerpen voor de tenten en zijn van levensbelang voor het bedrijf. Het gaat onder andere om de ontwerpen voor de bekende oppompbare tenten. Maarten is op dit moment op zakenreis in Japan. Hij neemt het eerste vliegtuig naar huis.

Asbest vrijgekomen bij zeer grote brand in Zwaag [update]

De brandweer zet volgens een woordvoerder een compagnie in, wat betekent dat er twee pelotons met in totaal minimaal acht tankautospuiten staan. Ook zijn er twee hoogwerkers en andere voertuigen, onder meer voor groot watertransport, aanwezig. Het vuur zorgt voor veel rookontwikkeling en is vanuit Schagen te zien. Er komt asbest vrij. De veiligheidsregio raadt mensen af om te komen kijken bij de bestrijding van de brand.

Er is een NL-alert uitgegeven voor bewoners in de omgeving. De veiligheidsregio roept op om ramen en deuren gesloten te houden.

Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. Er zijn zover duidelijk geen slachtoffers gevallen.

Asbest vrijgekomen bij zeer grote brand in Zwaag [update]

Foto’s: DNP.NU/Kevin Heide, Eric de Kuijper

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons