Echt blij is alleen Berenstein

Anthoni Berenstein luistert zijn debuut op met een doelpunt.© Orange Pictures/Pieter van der Woude

Sjors Blaauw
Leeuwarden

Na negentig vermakelijke minuten schoot eigenlijk niemand wat op met de terechte 2-2 eindstand bij Cambuur en FC Volendam. Op één iemand na: Anthoni Berenstein. Hij zat voor het eerst bij de selectie, maakte zijn debuut, scoorde de gelijkmaker, maar bovenal gaf hij weer een teken van voetballeven.

Eerst de concrete gevolgen van de wedstrijd. Door het gelijkspel komen Cambuur en FC Volendam ieder op veertig punten. Goed voor plek twaalf en dertien op de ranglijst. Net te kort voor een ticket voor de play-offs. En dus heerste na afloop in geen van de twee kampen een jubelstemming. Trainer Misha Salden kon leven met de uitslag. ,,Je moet reëel zijn. We hebben een punt meer dan na 74 minuten spelen.”

Het gelijkspel was een goede afspiegeling van de krachten. Dat concludeerde Salden ook. FC Volendam kon winnen, maar zeker ook verliezen. Voor rust gebeurde er veel. Via de rechterkant kwam FC Volendam zeer regelmatig sterk door. Daar profiteerde het te weinig van. Slechts één van de vele voorzetten van Nick Doodeman leverde een doelpunt op. Rodney Antwi neutraliseerde het openingsdoelpunt van Xander Houtkoop.

Kort voor rust zorgde Daniel Crowley voor een hernieuwde Friese voorsprong. Vanaf de middenlijn kon hij aan een dribbel beginnen zonder dat iemand hem aanpakte. Met een bekeken schuiver passeerde hij doelman Hobie Verhulst. Naast de drie goals werd ook even zoveel het aluminium geraakt. In dezelfde verhouding als de doelpunten overigens.

Salden herkende twee pijnpunten. ,,We moeten vaker afdrukken als we zo vaak doorkomen”, meende de trainer. ,,En verdedigend moet het, met het hele elftal, beter. Bij die 2-1 moet eerder een overtreding gemaakt worden of eerder uitgestapt worden. Hoe we nu verdedigen, is goed genoeg om een resultaat te halen. Maar het moet beter willen we in dit soort wedstrijden dominant zijn en beter zijn dan de tegenstander. Dat is ons probleem dit seizoen. Wat daarbij niet helpt, is dat we al veel verdedigers hebben moeten gebruiken.”

Uiteindelijk kostte het matig verdedigen FC Volendam niet de kop. Met dank aan Berenstein. Een kwartier voor tijd kopte hij een voorzet van, wie anders, Nick Doodeman achter doelman Eric Cummings. Daarmee gaf hij zijn debuut voor FC Volendam nog meer glans. ,,Ik ben blijer met mijn debuut dan met mijn doelpunt. Als je ziet waar ik vandaan ben gekomen, ben ik nu best een beetje trots op mijzelf.”

Berenstein, nog altijd pas 21 jaar, gold in de jeugd als groot talent. Dat bevestigen zijn jeugdinterlands. Toch vond hij zich dit jaar terug bij de amateurs van Magreb’90. ,,Voetbal is mijn leven. Daarom heb ik ook een tattoo van een bal achter mijn oor. Ik ben er altijd voor blijven gaan. Dit is ook een signaal naar de mensen die mij al afgeschreven hadden. Ik ben er nog.”

Cambuur: Cummins, Van Wermeskerken, Schilder, Van der Laan, Teijsse (46. Rosheuvel), Boerlage, Kip (83. Van Kippersluis), Crowley, Daniels (72. Kallon), Barto en Houtkoop.

FC Volendam: Verhulst, Evers, Tol, Klinkenberg, Smal, Plat, (79. Runderkamp) Vlak, Visser, Doodeman, Stroo (86. Ten Den), Antwi (69. Berenstein).

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen