In 60 seconden: Plaatsing

Arie Booy

De marine wil personeel de komende jaren minder vaak van werkplek laten wisselen. In plaats van gemiddeld drie jaar op een schip of walfunctie, moet dat een periode van vier jaar worden. Het lijkt een goed plan, want het stuivertje wisselen gaat soms erg vlot.

Er zitten voor- en nadelen aan het verschuiven van personeel door de zeemacht. Als je op een post zit waar je het niet naar de zin hebt, weet je dat het niet al te lang duurt voor je weer naar een andere plek gestuurd wordt. Maar als je het ergens wel prima voor elkaar hebt, komt dat afscheid misschien een paar jaar te vroeg.

Ik gebruik expres het woord sturen, want bij de marine worden mensen geplaatst op een functie.

Je kunt voorkeuren aangeven, een ander bepaalt echter waar je uiteindelijk aan de slag zult gaan. Die plek hangt af van waar behoefte is aan een bepaalde functionaris en hoe dat past binnen de loopbaan van de persoon. Er zijn geliefde plaatsingen - zoals op belangrijke schepen - en geliefde plekken op de aardbol. Vaak gaat het dan om een functie voor enkele jaren in de West. Of een ambassade in Londen of Washington. Veel minder in trek is een plek in Vlissingen. Zeker als je in Den Helder woont. Het kwam voor dat je daar voor straf heen gedirigeerd werd. Je slaapt dan niet meer thuis, maar bent boordplaatser.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.