’Eer bemanning van de Lancaster met straatnaam’

De bemanning van de Lancaster DS 835.© illustratie jan schrama

Koen van Eijk
Heemskerk

Jan Schrama, met zijn stichting De Kennemer Delta altijd bezig met herinneringen en muziek over de IJmond, heeft een verzoek ingediend om straten in Heemskerk te vernoemen naar de bemanningsleden van de Lancaster DS 835.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Lancaster DS 835 is neergestort bij de Kruisberg in het duingebied van Heemskerk. Daarom wil de stichting De Kennemer Delta dat de bemanningsleden Islwyn Lewis, Geoffry Ray, Ernest Downs, Alfred Cowdry, Harcus Seatter, Norman Newton en Ronald Hawkins worden geëerd met een straatnaambord.

De club van Schrama heeft inmiddels een lied over de bemanning van de Lancaster opgenomen. Tevens is er een glas met daarop de bemanning, geschonken aan de scholen, die een bemanningslid hebben geadopteerd. Tenslotte heeft de stichting het initiatief genomen om een herdenkingsbord te plaatsen bij de Kruisberg.

Schrama heeft zijn verzoek ingediend bij de Historische Kring Heemskerk. Verzoeken voor straatnamen gaan in Heemskerk sinds kort via die vereniging.

De Lancaster stortte neer op 16 december 1943. De Lancaster DS835 was om 17.12 uur van zijn basis in Zuid-Engeland vertrokken met als doel Berlijn. Maar door onbekende oorzaak ontplofte het vliegtuig. Nooit is duidelijk geworden of de Duitse afweer het toestel heeft geraakt of dat een technische storing de explosie veroorzaakte.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.