Buurtbus rijdt in spits niet meer door

Henk-Jan den Ouden
Heiloo/Egmond aan Zee

Reizigers die in de ochtend- en avondspits van Egmond aan Zee naar Heiloo en omgekeerd willen, kunnen geen gebruik meer maken van buurtbus 408. Deze rijdt alleen nog maar buiten de spits.

Dat blijkt uit de nieuwe dienstregeling van Connexxion, die aan het begin van de zomervakantie is ingegaan. Buurtbus 408 rijdt vanaf NS-station Heiloo via Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef naar Egmond aan Zee.

Deze dienst is er echter in de ochtend- en avondspits uit gehaald. De bus rijdt dan nog wel, maar gaat dan maar tot (en vanaf) Egmond-Binnen. Daar staat hij 23 minuten stil, zonder door te rijden naar Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. Marnix Bruggemann van de SP stelde er vragen over aan Gedeputeerde Staten (GS).

Vrijwilligers

GS antwoordde dat dat inderdaad het geval is. „In de ochtend- en avondspits worden de ritten op het traject Egmond-Binnen - Heiloo namelijk niet uitgevoerd door vrijwillige chauffeurs van de buurtbusvereniging, maar door een onderaannemer van Connexxion. Deze rijdt met eigen materieel, dat ook elders kan en mag worden ingezet in die 23 minuten tussen aankomst en vertrek richting Heiloo.” Volgens de dienstregeling rijdt de bus (of taxi) in elk geval niet door naar Egmond aan Zee.

Ook D66 en de PvdA stelden hier vragen over. Zij vroegen naar de mogelijkheden om de bus alsnog naar Egmond aan Zee te laten doorrijden. Daar is echter geen geld voor, zo meldt GS. Hiervoor is geen ruimte binnen het bestaande exploitatiebudget voor het openbaar vervoer in de concessie Noord-Holland-Noord.

Langer

Dat betekent wel dat de reizigers die in de ochtend- en avondspits op dit traject reizen, langer onderweg zijn en meer moeten betalen. Een ritje met de buurtbus van Egmond aan Zee naar het NS-station van Heiloo duurt 18 minuten en kost ongeveer 2,15 euro. In de spits moeten de reizigers richting Egmond aan Zee nu met de trein naar Alkmaar en dan met de bus. Die rit duurt bijna twee keer zo lang (34 minuten) en kost ruim twee keer zo veel: 4,65 euro.

SP-Statenlid Bruggemann heeft inmiddels aangekondigd dat hij hierover vragen gaat stellen in de commissie mobiliteit die hierover gaat. Die vergadering vindt over twee weken plaats.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.