’Weinig te doen aan plastic troep op straat in Den Helder’

Plastic afval dat te vroeg aan de straat wordt gezet, kan soms leiden tot zwerfvuil.© Foto Peter van Aalst

Delano Weltevreden
Den Helder

Het gemeentebestuur van Den Helder ergert zich er net als buurtbewoners groen en geel aan, maar kan niet voorkomen dat mensen hun plastic afval te vroeg aan de straat zetten. ,,Het is moeilijk de daders te achterhalen’’, zegt Nies Schellinger van de gemeente.

En dus zie je op diverse plekken in de stad dagenlang plastic afval aan de daarvoor bestemde haken hangen. Dieren rijten de zakken soms open, wat weer leidt tot zwerfvuil in de betreffende buurt.

Zoals in de Sluisdijkbuurt, vertelt een buurtbewoonster. ,,Door de wind ligt mijn voortuin regelmatig vol plastic afval. Plastic wordt hier om de ene maandag opgehaald. Maar mensen onthouden alleen ’maandag’.’’

De gemeente zit ook met deze kwestie in de maag, vertelt woordvoerster Schellinger.

,,Ook wij vinden het vervelend dat niet alle bewoners zich aan de regels houden. Voor zulk afval hebben wij een veegploeg rijden die er alles aan doet om Den Helder schoon te houden.’’

Duinoord

De gemeentelijke handhavers hebben deze week wel kunnen achterhalen wie bij strandslag Duinoord verantwoordelijk was voor het illegaal dumpen van afval. Tegen de dader is proces-verbaal opgemaakt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.