Zeeland loopt niet warm voor AZ

Zeeland loopt niet warm voor AZ
Trainer John van den Brom instrueert de spelers tijdens een drinkpauze halverwege de eerste helft van AZ - Lokeren.
Goes

Een weekje Zeeland heeft AZ weer wat dichter bij de start van het seizoen gebracht. De technische staf keek tevreden terug op het trainingskamp. Het was prachtig weer, er werd prima getraind, het strand was om de hoek en in de twee oefenwedstrijden werd behoorlijk voetbal getoond.

Helaas voor de clubs die als gastheren optraden, was AZ niet de publiekstrekker waarop was gehoopt. Donderdag in Bruinisse was het al niet zo druk en zaterdag in Goes waren er nog minder toeschouwers.

België - Engeland

,,We hoopten eerst op ongeveer duizend man. Maar ja, de aftrap is precies tegelijk met België - Engeland op het WK. De twee bussen met Lokeren-supporters die zouden komen, zijn er daarom niet. En het is nog schitterend mooi strandweer ook. We zijn blij als er vijfhonderd mensen komen’’, zegt Kees Kik van de businessclub van vv G.O.E.S. (Gezamenlijk Opwaarts Eendrachtig Sterk).

De clubs hebben hun best gedaan, daar ligt het niet aan. Zowel bij Bruse Boys (waar AZ donderdag met 8-1 won van het Zeeuws Elftal) als bij vv G.O.E.S. (waar AZ zaterdag met 2-0 won van Lokeren) was de organisatie prima in orde. ,,We proberen elk jaar een profclub hier te laten spelen. In het verleden hebben we Sparta en Vitesse gehad. En vorige week hadden we hier ADO Den Haag.’’

Dat duel werd een doorslaand succes. De thuisclub, vv G.O.E.S., komend seizoen spelend in de derde divisie, versloeg ADO met 2-1. Publiek blij, businessclub blij, hele club blij.

Lees hier: AZ heeft na winst op Lokeren zaakjes aardig voor elkaar

De wedstrijd AZ - Lokeren is in dat opzicht een beetje een afknapper. Niet meer dan zo’n 200 toeschouwers zijn erop afgekomen. De planning – precies tegelijk met een WK-wedstrijd – was misschien toch niet zo handig. En AZ is in Zeeland nou eenmaal niet zo populair als bijvoorbeeld Feyenoord. Die club trok vorige week zo’n 4500 toeschouwers naar een oefenwedstrijd in Middelburg.

Supporters

AZ-fans zijn er zowaar ook nog. Paul Spruijt is met de trein gekomen. ,,Drie uur en achttien minuten vanuit Alkmaar’’, zegt hij. Gekkenwerk, voor zo’n oefenwedstrijd? ,,Nee hoor, het is ook voor de gezelligheid, toch? Ik was nog nooit in Zeeland geweest, dus dat leek me wel een keer leuk. We blijven hier vannacht en gaan morgen terug’’, zegt Spruijt, die met mede-supporter Frank Wildschut de trip heeft gemaakt.

Ze zien een wedstrijd waarin AZ opnieuw laat zien wat het wil. Voetballen met iniatief, en bij balverlies de tegenstander zo snel mogelijk onder druk zetten. Lokeren had er vooral in de eerste helft veel problemen mee. Ondanks het overwicht van AZ bleef het tot de rust 0-0. Mats Seuntjens was het dichtst bij een doelpunt. Zijn inzet belandde op de paal.

Na rust had Seuntjens wel succes. Met een uitstekend schot maakte hij er 1-0 van. In de slotfase verdubbelde invaller Myron Boadu de score.

Boadu was een van de vele invallers na rust. Ron Vlaar werd in de rust gewisseld en in het vervolg van de tweede helft gingen ook de andere basisspelers naar de kant.

AZ, basiselftal: Bizot; Svensson, Vlaar, Hatzidiakos, Ouwejan; Midtsjö, Til, Koopmeiners; Idrissi, Friday, Seuntjens.

Meer nieuws uit AZ

Lees hier de digitale editieVolg ons