Helemaal overdonderd na pakken internationale bibliotheekprijs School 7

Tijdens de prijsuitreiking. Jacinta Krimp draagt de bedrijfskleding van de bibliotheek, een grijze jurk met gele sjaal.© Foto KopGroep Bibliotheken

Petra Bies
Den Helder

De Helderse delegatie van School 7 is overdonderd door het winnen van de wereldtitel voor openbare bibliotheken, Public Library of the Year 2018. „Nooit eerder werd een Nederlandse bibliotheek genomineerd voor deze prijs en nu zijn we ook nog eens eerste geworden”, juicht directeur Jacinta Krimp vanuit Kuala Lumpur.

De prijs werd op dinsdagochtend 28 augustus om zes uur Nederlandse tijd toegekend Helder tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA) . Met de internationale prijs worden nieuwe en vernieuwende bibliotheken bekroond. School 7, de hoofdvestiging van KopGroep Bibliotheken, was samen met vier andere bibliotheken genomineerd.

De vakjury zegt onder de indruk te zijn van de manier waarop de Helderse bibliotheek samenwerkt met lokale partners en zich richt op sociale duurzaamheid. School 7 biedt diensten aan om de kansen voor iedereen te vergroten, dit wordt weerspiegeld in de architectuur en de inrichting van de bibliotheek. Daarnaast wordt de fantastische locatie geroemd, de architectuur van het gebouw en de manier waarop de oude school en de nieuwe bibliotheek samen een harmonieus geheel vormen.

School 7 is volgens de jury een goed voorbeeld van hoe een bibliotheek van de 21e eeuw eruit moet zien. ’Een leven lang leren’ is een essentieel onderdeel van de missie van KopGroep Bibliotheken. „Deze prijs motiveert ons om door te gaan op de ingeslagen weg”, aldus Krimp.

KopGroep Bibliotheken krijgt de felbegeerde award en een geldbedrag van vijfduizend dollar. Dat bedrag wordt bij thuiskomst besteed aan nieuwe jeugdboeken voor School 7. Sinds de opening in 2016 kent de bibliotheek een toename van het aantal jeugdleden.

Ook de andere genomineerden werden geroemd als rolmodellen van vernieuwende bibliotheken. Dat zijn Austin Central Library in de VS, bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman Biblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.