Nog onderzoek naar 33 betonnen vloeren; Nieuw ZMC veilig verklaard

Ivo Laan
Zaanstad

Nog van 33 gebouwen is niet duidelijk of ze risicovolle betonplaten hebben gebruikt. Dat blijkt uit een brief die het college van b en w heeft gestuurd naar de gemeenteraad.

De gemeente inventariseert op verzoek van het ministerie alle gebouwen met risicovolle betonplaten na het drama in Eindhoven. Daar stortte een in aanbouw zijnde parkeergarage in van Eindhoven Airport. Uit onderzoek bleek dat het ging om voorgefabriceerde betonplaten die niet goed op de andere bouwlaag zijn gehecht.

Ziekenhuis

Het nieuwe ZMC blijkt eerder de alarmbellen te hebben laten rinkelen. Het gebouw is net als in Eindhoven gebouwd door bouwbedrijf BAM. Het ziekenhuis had al eerder contact opgenomen met het bouwbedrijf dat de constructie opnieuw onder de loep heeft genomen. ’Uit die beoordeling is geen veiligheidsrisico gebleken’, aldus het college dat het onderzoeksrapport heeft opgevraagd bij het ziekenhuis.

Eerder al bleek dat bij schoolgebouw De Kaaik in Assendelft dezelfde vloerconstructie is gebruikt als in Eindhoven. Daar deed de gemeente meteen onderzoek waaruit bleek dat het gebouw niet preventief dicht hoefde. De vloer is veilig bevonden.

De gemeente heeft ook twaalf eigenaren van woongebouwen aangeschreven waarin de breedplaten zijn toegepast. Zij moeten binnen vier weken onderzoek uitvoeren naar de veiligheid van de constructie. Dat geldt ook voor vijftien schoolgebouwen en zes andere gebouwen.

Oostzaan en Wormerland hebben nog niet bekendgemaakt wat de stand van zaken is van het onderzoek naar de breedplaten in die gemeenten.

Inventarisatie

Het uitzoeken was in Zaanstad een enorme klus. Zo ging het bij de inventarisatie om 1500 utiliteitsgebouwen en 116 woongebouwen die bekeken moesten worden door de gemeente.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.