Nog maar twee van de tien burgerplannen Heerhugowaard overeind

Nog maar twee van de tien burgerplannen Heerhugowaard overeind
Twee jaar geleden: inwoners van Heerhugowaard maken plannen voor hun gemeente.
© Archieffoto jjfoto.nl/Jan Jong
Heerhugowaard

Met de verkiezingen in aantocht hamert de gemeenteraad er op dat de inwoners meer invloed moeten krijgen op de politiek. Maar precies twee jaar geleden werd de burger die worst ook al voorgehouden. Wat is daarvan terecht gekomen?

In februari 2016 organiseerde de gemeente de H300. 313 inwoners gingen op zaterdag 13 februari 2016 om de tafel om plannen te maken voor de gemeente.

Voorwaarde was dat ze die plannen zelf zouden gaan uitvoeren, indien nodig met ondersteuning vanuit het gemeentehuis.

’Door inwoners meer te laten doen met onder meer hun eigen ideeën, kun je de democratie laten groeien’, zo zei wethouder Gido Oude Kotte destijds. Raadslid René Schoemaker vond dat ’mensen niet meer geregeerd willen worden. Ze willen de ruimte krijgen om dingen zelf te doen.’

Zelfde

Teksten met dezelfde strekking zijn vorige week gesproken rondom de presentatie van de ’Bewonersagenda’ met daarin, net als twee jaar geleden, plannen en ideeën van de bevolking voor de stad.

Net als toen was het nu aanvankelijk ook de bedoeling om een top tien te maken van die burgerideeën. Maar de raad stemde die weg. Misschien met de uitkomsten van de H300 in het hoofd.

Want van de top tien van toen zijn er nog maar twee over. Er is nog een groep die zich bezighoudt met de verkeersveiligheid in Heerhugowaard, en het plan voor een servicepunt voor vrijwilligers gaat daadwerkelijk uitgevoerd worden. De groepen die de andere onderwerpen zouden uitvoeren, zijn ter ziele. Van nummer tien kan zich zelfs niemand meer herinneren wat het onderwerp was.

Achterstevoren

De verkeersgroep komt nog steeds maandelijks bijeen en maakt rapportjes voor de gemeente over grote en kleine verkeerskwesties. Dat kan gaan over een bord dat achterstevoren op straat staat, maar ook over de verkeersconsequenties van ’de tunnel’.

Volgens Roel de Jong van deze groep is de medewerking van de ambtenaren goed. ,,Soms kunnen dingen meteen aangepast worden, soms is het wachten op groot onderhoud van een straat.”

Het heeft hem wel even verbaasd dat er op op de Burgeragenda weer verkeerswensen staan. ,,Maar misschien moet je bij die agenda niet zozeer op de details letten.”

Het servicepunt, het andere succesnummer, gaat volgens bedenker Mirjam Rijswijk (inmiddels op de kieslijst voor het CDA) op 6 maart open in de hal van het gemeentehuis. Elke vrijdag kan iedereen daar terecht die een vrijwilligersklus zoekt of er één in de aanbieding heeft.

Rijswijk gelooft niet dat het aan de gemeente ligt dat de andere groepen zijn gestopt.

Ze heeft het vermoeden dat het eerder ligt aan de daadkracht en het doorzettingsvermogen van de betrokkenen. ,,Je moet het echt zelf doen. Niet de moed opgeven en denken ’het wordt toch weer niks’.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons