Een tevreden mens, 50 jaar ’aan de zaak’

Evert Koster. Een gelukkig mens, 50 jaar ’aan de zaak’ van Albert heijn tot nu Hilton Meats.© Foto Erik Rietman

Ronald Massaut
Zaandam

Vraag Evert Koster wat de geheimen zijn van een gelukkig werkzaam leven en hij somt ze zo op. ,,Een salaris om van te kunnen leven, werk dat je goed aankunt, fijne collega’s en een goede werkgever.’’ Koster kan het weten, want hij heeft net zijn 50-jarig werkjubileum gevierd.

Hij zegt het maar meteen: ,,Ik heb een beetje een blauw hart; Albert Heijn blauw.’’ Ooit begonnen als ’krullenjongen’ in de supermarkt werkt Evert Koster nu als artikel- en emballagebeheerder bij Hilton Meats in Zaandam, de voortzetting van eens de centrale slagerij van Albert Heijn.

50 jaar bij een en hetzelfde bedrijf. ,,Ik heb het gewoon altijd prima naar mijn zin gehad’’, zegt Koster haast verontschuldigend. ,,Als je leuk werk hebt, een goede werkgever en alles klopt verder, dan hoef ik geen andere baan te zoeken. Ik had bijvoorbeeld ook als administrateur bij een bank kunnen werken, maar ik vraag mij af of ik daar gelukkig was geworden. Sterker: zou ik daar nog wel een baan hebben gehad.’’

Koster is een paar keer in zijn leven ’tegen zijn grenzen aangelopen’. Al te beginnen met het voortgezet onderwijs. Ouderwets nog op de hbs (nu vwo, red.) ging het mis. ,,Ik bleef zitten in de eerste en vervolgens in de tweede klas. ’Ga jij maar werken, want dit heeft geen zin’, zeiden mijn ouders. Via-via kwam ik in de supermarkt terecht, amper zestien jaar. Drie keer per week naar de avond-mulo. Daar bleek dat ik best wel kan leren, want ik ben door de opleiding gevlogen.’

,,Bij Albert Heijn heb ik bijna klassiek promotie gemaakt van krullenjongen tot bedrijfsleider. Van een kleine winkel tot grote zaak ’met vlees’, zoals dat toen heette.’’ Hij merkte echter dat leidinggeven niet vanzelf ging. ,,Er zijn mensen die hebben dat van nature. Bij mij kwam het allemaal meer geforceerd. Het voelde in ieder geval niet goed. Gelukkig heb ik de moed gehad om het aan te kaarten en daar werd positief op gereageerd.’’

Vanuit de winkel kwam Koster als administrateur in de kleine centrale slagerij van Albert Heijn in Maarssen terecht waar hij ook winkelcontacten onderhield. Na samenvoeging en later sluiting kwam er voor hem een plek vrij in Zaandam in de Achtersluispolder. Hij verhuisde mee naar de nieuwbouw op bedrijventerrein Westerspoor. Daar maakte hij weer stappen tot hij opnieuw een promotie te veel maakte.

,,Klassiek misschien, maar ik was hoofd van de afdeling, terwijl ik liever de assistent was. Toen mijn assistent elders promotie maakte heb ik op zijn baan gesolliciteerd. Daar werd door personeelszaken heel positief op gereageerd. Ik herinner mij hoe opgelucht ik was. Er viel een last van mijn schouders, dat weet ik nog zo goed. Alles kun je leren, maar doe geen dingen die je eigenlijk niet liggen. Daar word je niet gelukkig van.’’

Hoogtepunt van het jaar noemt Koster de kersttijd: ,,Druk, maar vreselijk gezellig. Ik doe ook altijd de verloting van de relatiegeschenken. Dan staan hier gewoon honderd, tweehonderd flessen wijn. Alles wat we krijgen wordt verloot onder alle medewerkers.’’

Albert Heijn verkocht rond de eeuwwisseling de Zaanse centrale slagerijen aan Hilton Meats, maar het sociale karakter bleef. Hij roemt ook de goede organisatie binnen een bedrijf als succesfactor. Acht jaar geleden kreeg zijn echtgenote Sylvia kanker. Het werd een vijf jaar durende strijd. Drie jaar geleden overleed zij. ,,Ik heb vanuit het bedrijf alle medewerking gekregen bij haar verzorging. Ik kreeg een laptop, zodat ik ook thuis kon werken en alle ruimte voor doktersonderzoek. Mijn collega’s hebben mij in die tijd ook geweldig gesteund. Daar ben ik iedereen heel dankbaar voor.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.