Ron de Haan wethouder in Castricum

Ron de Haan.

Ron de Haan.© archieffoto

Koen van Eijk
Castricum

Na veertien jaar raadlidmaatschap namens de (meestal) eenmansfractie De VrijeLijst, is Ron de Haan voorgedragen als wethouder in het nieuwe college van b en w in Castricum.

Maandagavond heeft formateur Theo van Eijk, oud-burgemeester van Uitgeest, de nieuwe wethouderskandidaten in zijn advies voorgedragen. Er komen drie wethouders in het nieuwe college, dat komende donderdag geïnstalleerd wordt.

De andere twee zijn Falgun Binnendijk (CDA) en Paul Slettenhaar (VVD). Deze partijen vormen samen met De VrijeLijst van De Haan een zogenoemd ’minderheidscollege’. Dit college kan in de gemeenteraad niet bogen op een meerderheid van de zetels.

Bij elkaar hebben de drie partijen elf van de 25 zetels (VVD vijf, CDA vier en DVL twee). Aanvankelijk zou CKenG met vier zetels ook meedoen - dan zou er een ruime meerderheid zijn ontstaan - maar deze partij viel gedurende het formatieproces af.

Beloond

Van de drie wethouders is Ron de Haan een bekend gezicht in de Castricumse politiek. Jarenlang voerde hij oppositie als ’eenpitter’.

Bij de afgelopen verkiezingen werd zijn partij beloond met een extra zetel. Mede omdat De Haan voorstander is van bestuurlijke vernieuwing kreeg hij een plek aan de collegetafel toebedeeld. Hij krijgt de portefeuille ’maatschappelijk’.

Falgun Binnendijk - zoon van de Alkmaarse oud-wethouder Simon Binnendijk - deed ervaring op in de politiek van Alkmaar als raadslid en fractievoorzitter van het CDA. Hij krijgt de portefeuille ’sociaal’.

Ook Paul Slettenhaar is een nieuwe naam. Althans, in Castricum. De VVD’er is sinds 1994 politiek actief in Amsterdam waarvan de laatste tien jaar als stadsdeelbestuurder. Daarnaast is hij momenteel namens de VVD Statenlid in de provincie Noord-Holland. Hij gaat ’ruimtelijk’ doen.

Toon Mans

Aangezien er geen vierde wethouder komt, gaan er veel bestuurlijke taken naar burgemeester Toon Mans. Hij krijgt de portefeuille ’organisatorisch’ met onder meer de onderwerpen financiën, BUCH, juridische zaken, communicatie en bestuurlijke vernieuwing.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.