Groepsdruk onder ouders factor drankgebruik jeugd Edam-Volendam

Jacco van Oostveen
Edam

Groepsdruk onder ouders is een belangrijke factor bij het op jonge leeftijd beginnen met drinken door jongeren in Edam-Volendam.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van het wetenschappelijk onderzoek, dat de grootte van het drank- en drugsprobleem in de gemeente in kaart moet brengen. De resultaten werden donderdagavond aan aan de raad gepresenteerd.

Onderzoeker Ina Koning en haar collega’s van Universiteit Utrecht hebben tientallen ouders, vertegenwoordigers van verenigingen, instanties en horeca, raadsleden en een kleine groep jongeren in Edam-Volendam geïnterviewd. Scholieren vullen de komende weken vragenlijsten in, net als hun leeftijdgenoten in Enkhuizen. Op deze manier kunnen de resultaten van deze gemeenten vergeleken worden.

Uit de gesprekken blijkt dat ’zitjes’ (drankfeestjes zonder ouderlijk toezicht), veel drinken, vroeg beginnen met drinken en ’het normaal vinden’ als de grootste problemen worden gezien. Belangrijke factoren voor deze problemen zijn ’gedeelde normen en waarden’ (’We hebben nu eenmaal een drankcultuur’, ’Je bent zelf toch ook jong geweest’, ’Niet drinken is ongezellig’) en ouders die zich door anderen onder druk gezet voelen. Koning: ,,Ze zijn bang dat hun kind buiten de groep valt als ze het drinken verbieden.’’

Als mogelijke oplossingen geven ouders aan: meer alternatieven bieden, strengere regels en handhaving bij het verkrijgen van drank en jongeren niet alleen thuis laten. Koning: ,,Jongeren geven zelf aan dat het voor hen makkelijker is groepen de deur te wijzen als ze kunnen zeggen dat hun ouders thuis zijn.’’

Wethouder Vincent Tuijp, initiatiefnemer van het IJslandse model dat voor een cultuurverandering moet zorgen, gaf donderdag een emotioneel en confronterend betoog over wat drank en drugs in zijn persoonlijke omgeving stuk hebben gemaakt: een vriend die zelfmoord pleegde, een andere die uit het raam sprong, relaties die sneuvelden. ,,Je kunt dat niet als normaal beschouwen’’, aldus Tuijp, die zei dat zijn 13-jarige dochter ook al met drankgebruik is geconfronteerd.

Ondanks de nodige scepsis over de kans van slagen gaf de raad aan het programma Lef!, de lokale variant op het IJslandse model, volledig te ondersteunen. De raad vroeg om meer geld voor preventieve en repressieve maatregelen, maar volgens Tuijp is dat nog niet nodig.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.