Knotwilgen komen terug aan Hoogeweg Heiloo

Knotwilgen langs de Hoogeweg.© Archieffoto

Henk-Jan den Ouden
Heiloo

Na de herinrichting van de Hoogeweg als fiets- en woonstraat zullen de knotwilgen terugkomen in het straatbeeld. Dat meldt de gemeente Heiloo.

Die heeft vorige maand een enquete gehouden onder de bewoners over de groeninrichting van de straat. Zij konden kiezen tussen een variatie aan bomen die vroeger op de strandwal voorkwamen, of nieuwe knotwilgen. Twee derde van de 37 inzenders gaf de voorkeur aan knotwilgen. Een groot deel van hen heeft aangegeven bereid zijn mee te helpen met het onderhoud van de knotwilgen. Zij worden binnenkort persoonlijk benaderd.

De gemeente verzekert dat waar mogelijk de oude knotwilgen worden behouden. ,,Een groot deel van de knotwilgen zal de herinrichting waarschijnlijk niet overleven door onherstelbare wortelschade bij de aanleg van de rijweg, de riolering en het voetpad’’, zo stelt een woordvoerster.

Buurtbewoners braken in mei nog een lans voor het behoud van de kntowilgen en boden verantwoordelijk wethouder Rob Opdam 281 handtekeningen aan van mensen die het verzoek steunden. Hij zegde toen toe, naar het probleem te kijken.

Het noordelijk deel van de Hoogeweg, tussen de Zevenhuizerlaan en de Groeneweg, wordt omgevormd tot fietsstraat, evenals de Groeneweg zelf. De fietsroute gaat dan via een brug parallel aan de spoorlijn over de Vennewatersweg terug naar het zuidelijk deel van de Hoogeweg, dat op dit moment al fietsstraat is.

Het deel van de Hoogeweg tussen de Groeneweg en de Vennewatersweg wordt ingericht als woonstraat. Het werk start begin oktober.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.