In het nieuwe Schagerbrugger buurthart onder de pergola

Bewoners van de Burgemeester De Moorstraat in Schagerbrug op de nieuwe ontmoetingsplek. In het midden de jarige Martien Tuithof. Rechts Ineke van Stuijvenberg.© Foto Marc Moussault

Ed Dekker
Schagerbrug

Bewoners van de Burgemeester De Moorstraat in Schagerbrug hadden maandag dubbel feest. Buurman Martien Tuithof was jarig. Zijn 80e verjaardag kon pas na het vertrek van hoog bezoek worden gevierd. Gebiedscoördinator Kim Leegwater van de gemeente Schagen en buurtbeheerder Moïra Bonne van Wooncompagnie gaven eerst het startsein voor een zogeheten participatieproject.

Huurders, gemeente en corporatie hebben bij dit project de handen ineen geslagen. Met als doel de leefbaarheid in het buurtje te bevorderen. ,,Het begint bij bewoners. Die moeten initiatieven nemen, die moeten gezamenlijk met ideeën komen. En dan kunnen wij de helpende hand bieden. Maar de bewoners houden de regie”, vertellen Kim Leegwater en Moïra Bonne. En dat kan je wel overlaten aan de groep van achttien huurders van de Wooncompagnie in de Burgemeester De Moorstraat. Zeker als je Ineke van Stuijvenberg in je midden hebt, een onvermoeibare gangmaker van 73. ,,Maar we doen het met z’n allen”, zegt zij.

Uitbreiding

Een gezamenlijke groente-, kruiden- en bloementuin hebben ze al. Ze doen ook samen met een waslijn voor de lakens. Nu wordt de collectieve tuin uitgebreid. Een graafmachine van de gemeente haalde gisteren de eerste happen van het groene plantsoentje weg. ,,Dat is niet erg. We houden genoeg gras over”, vertelt Jean Ravestijn (84).

Het hele jaar door profiteert zij van de gezamenlijke kamilleoogst. ,,We vriezen de kamille in. Tegen de tijd dat de vriezer leeg is, kunnen we weer plukken.”

De huurders krijgen een voetpad. Autobezitters hoeven dan niet meer in gras uit te stappen. Een van de bewoners, Peter Neef, legt een deel van het pad aan. ,,Dergelijke betrokkenheid is voorwaarde voor zo’n participatieproject”, legt Kim Leegwater uit. Dorpsbewoner Luuk Mettes heeft een buurtpergola in elkaar getimmerd. Niet voor niets. Het financiële aandeel van de buurtbewoners bestaat uit de opbrengst van de verkoop van zelfgemaakte jam, groente en limonade. Een andere bewoner heeft een oude tafel omgetoverd tot aantrekkelijke picknicktafel. En zo ontstaat gezamenlijk een nieuw buitenhart van de Burgemeester De Moorstraat, als aantrekkelijk ontmoetingspunt.

Mini-moeras

Een drassige plek in het buurtplantsoentje wordt ingericht als mini-moeras. Leegwater: ,,Overtollig water stroomt naar dat punt. En de biodiversiteit van het plantsoen wordt groter.”

Hier en daar zijn bosschages verwijderd. ,,De mensen vinden die struiken niet mooi en klaagden over overlast van spinnen. Er komt gras voor terug. Zo trekken we samen op”, aldus Kim Leegwater.

Aan de picknicktafel genieten Ada en Klaas Plakman van zelfgebakken koek. Zij wonen nu 21 jaar aan de Burgemeester De Moorstraat. ,,Heel leuk om zo samen activiteiten te ondernemen. Op deze manier heb je veel meer contact met elkaar.”

Martien Tuithof en zijn vrouw Martha wachten het einde van het officiële gedeelte van het startsein niet af. De voorbereiding voor het verjaardagsfeest vraagt eenmaal tijd.

Naar Ineke van Stuijvenberg is het plantsoentje vernoemd. Van alle huurders woont zij het langst in het buurtje. ,,Ik kwam hier 47 jaar geleden. Ik was juf in Burgerbrug en zocht een huis. Woningbouwvereniging Zijpe had woonruimte voor mij. Deze huizen waren net nieuw. Ik kwam tussen allemaal bejaarden. Ik ben nooit meer weggegaan. Het is hier heerlijk, met elkaar.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.