Zaandammer vrijgesproken van dreigen met vuurwapen

Alkmaar/Wormerveer

Een 22-jarige inwoner van Zaandam is vrijdag door de politierechter in Alkmaar vrijgesproken van dreigen met een vuurwapen in Wormerveer. De man werd wel veroordeeld voor het bezit van een gaspistool. Omdat hij al drie dagen in de cel heeft gezeten, kreeg de Zaandammer slechts een voorwaardelijke boete van 550 euro opgelegd.

De man was 28 oktober vorig jaar in Wormerveer betrokken bij een incident in een woonproject voor mensen met een beperking. De Zaandammer ging daar met twee vrienden naar binnen, omdat één van de bewoners meer zou weten van een inbraak waarbij geld werd gestolen.

Een medewerker van de instelling zegt dat hij met een doorgeladen vuurwapen is bedreigd. Volgens hem heeft hij sindsdien door de stress en angst niet meer kunnen werken. Hij claimde ruim 6700 euro aan gemiste inkomsten en 2500 euro smartengeld.

Aan het onaangekondigde bezoek van de drie mannen kwam abrupt een einde toen de politie op het toneel verscheen. Het drietal ging er rennend vandoor. Van het incident is een filmpje op Facebook gezet dat op grote schaal is verspreid. De Zaandammer werd korte tijd later opgepakt met een gaspistool in zijn jas.

De Zaandammer ontkende vrijdag met klem dat hij met het wapen heeft gedreigd. Volgens hem had hij het kort tevoren gevonden bij een speeltuintje. Eerder zei de man bij de politie dat hij het pistool ’voor iemand bewaarde’.

De officier van justitie vond wel degelijk bewezen dat de Zaandammer met het wapen heeft gedreigd. Zij kon zich heel goed voorstellen dat het slachtoffer enorm schrok. „Je vreest voor je leven.” De aanklaagster eiste een werkstraf van 150 uur en een maand celstraf voorwaardelijk.

De advocate van de Zaandammer pleitte voor vrijspraak. De politierechter ging daarin mee, maar vond dat het wapen onder verdachte omstandigheden in zijn bezit was gekomen. Ze zag echter geen bewijs dat hij hier mee had gedreigd.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons