Amper animo bij inwoners Hollands Kroon om zegje over nieuwe burgemeester te doen

Martijn Gijsbertsen
Anna Paulowna

Er zullen zonder twijfel meer kandidaten naar de vacature van burgemeester in Hollands Kroon solliciteren, dan het aantal inwoners dat dinsdagavond in Anna Paulowna met politici in gesprek ging over de profielschets voor een geschikte opvolger van Jaap Nawijn.

Er kwamen drie mensen opdagen na een oproep om mee te denken over welke vaardigheden en eigenschappen de nieuwe burgemeester moet hebben.

Dat waren Rob Ravensteijn uit Winkel, Kolhorner Tjeerd van Weering en Wim Hermans (Anna Paulowna), leden van de groep Onafhankelijk Betrokken Burgers.

Ook op het digitale discussieplatform Argu, waar inwoners tot en met vrijdag hun mening kunnen geven, blijkt de animo tot dusverre niet groot: zeventien reacties.

’Jammer’

,,Jammer dat de respons zo laag is’’, reageerde fractievoorzitter Jip Pankras van Senioren Hollands Kroon.

,,In Heerhugowaard, Enkhuizen en Amsterdam hebben twee-, vier- en vijfhonderd mensen via ingehuurde peilbureaus hun inbreng gegeven’’, wist hij.

,,De zoektocht naar een vernieuwende burgemeester, die past bij het platteland en sturend is, wordt zo geen eenvoudig proces.’’

Asielzoekerscentrum

,,Als het over een asielzoekerscentrum gaat of iets bij mensen in hun achtertuin, geven zij massaal hun mening. Dit leeft blijkbaar niet zo’’, aldus Sylvia Buczynski (PvdA).

De kwestie wordt dinsdag verder in de raad besproken, een definitieve profielschets moet 5 juni bij commissaris van de Koning Johan Remkes zijn ingeleverd.

Nawijn zwaait 1 september af, zijn opvolger wordt medio februari 2019 benoemd.

Ravensteijn stelde dat niet het getal, maar de inhoud van de reacties tot juiste inzichten moet leiden.

Opstropen

Hij deelde een enquête uit, waarin inwoners, politici en ook ambtenaren zouden moeten aangeven voor welke zaken Hollands Kroon de mouwen moet opstropen.

Ook bleek dat de burgerbeweging op eigen initiatief in Nieuwe Niedorp en Hippolytushoef veertig reacties heeft opgehaald.

Integriteit

Daarbij is naar voren gekomen dat de opvolger van Nawijn bij voorkeur een vrouw moet zijn en onder meer integriteit, stressbestendigheid, toegankelijkheid, charisma, warmte en passie belangrijke eigenschappen zijn.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.